..13..Warzywa z pieca po prowansalsku

CZĘŚĆ!
Zimą każdy tęskni za słońcem, ciepłą wodą i pięknymi widokami. Mi zamarzyła się Prowansja, która kojarzy mi się z pachnącymi ziołami i pachnącymi warzywami. Chciałam odtworzyć część tego marzenia w tym daniu. Niezwykle proste, szybkie, smaczne i kolorowe...takie jak słoneczna Francja.

Dziś polecam prowansalskie pieczone warzywa!


Składniki:
  • 1 duży burak czerwony
  • 1 batat
  • spory kawałek dyni
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 główki czosnku
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej
  • 8 pieczarek
  • 1/5 szklanki oleju ryżowego
  • sól himalajska i mielony kolorowy pieprz
  • pół opakowania suszonych ziół prowansalskich
  • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Czosnek rozdzielamy na pojedyncze ząbki (nie obieramy z łupiny) a warzywa kroimy na duże kawałki. Wszystko umieszczamy w dużej misce, polewamy olejem i posypujemy ziołami. Warzywa dokładnie mieszamy rękami. Wysypujemy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180st C z termoobiegiem przez 30-45min. Podczas pieczenia warto kilkakrotnie przemieszać warzywa, wtedy będą dobrze wypieczone z każdej strony.

SMACZNEGO DNIA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...