Wegetariańska chińszczyzna czyli orientalny makaron z warzywami, kiełkami i orzechami


Od tygodnia w mojej lodówce leżą kiełki do podsmażenia na patelni. Leżą i czekają na swoją kolej. Dziś nadszedł najwyższy czas by zrobić z nich pożytek i 
przygotować orientalną chińszczyznę. 

W tym daniu ważny jest nie tylko dobór składników, ale również sposób ich szatkowania. Podsmażenie warzyw jest niesamowicie szybkie, niestety najwięcej czasu spędzimy na obieraniu i krojeniu warzyw w słupki.Jeśli tylko wystarczy Wam cierpliwości, podbijecie tym daniem nawet najbardziej wyszukane podniebienie!


Składniki:

Przyprawa do chińszczyzny



  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała cukinia
  • 100g pieczarek
  • opakowanie kiełków na patelnię
  • pół papryczki chilli
  • 50g sezamu
  • 50g orzechów ziemnych
  • opakowanie makaronu z brązowego ryżu
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • 2 łyżeczki przyprawy do chińszczyzny Chinese five-spice blend firmy Lobo
Wykonanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok.10min. W tym czasie obieramy cukinię, marchew, pietruszkę i kroimy w słupki. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka a papryczkę chilli drobno siekamy (jeśli nie chcemy zbyt ostrego dania usuwamy część nasion). 

Na dwóch osobnych rozgrzanych patelniach podsmażamy przez kilka minut kiełki i fistaszki z sezamem. Patelnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Warzywa podsmażamy na oleju sezamowym, dodajemy do nich makaron, kiełki, orzechy ziemne oraz nasiona sezamu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...