Imprezowe wegańskie praliny i trufle w czterech smakach

Obiecałam mojej znajomej zrobić na jej imprezę imieninową praliny oraz trufle. Uszykowałam dwie patery zdrowych orzechowo-bakaliowych łakoci w kilku wersjach. Każdy z całą pewnością znajdzie tutaj swój ulubiony smak.


1. PRALINA MARCEPANOWO-MORELOWA:
  • 100g masy marcepanowej
  • 70g suszonych moreli
  • kilka łyżek wody
  • kilka łyżek wiórków kokosowych do obtoczenia
  • kilka suszonych moreli do dekoracji
Wykonanie:
Za pomocą blendera mielimy morele z wodą, dodajemy marcepan i ponownie miksujemy  do uzyskania jednolitej masy. Następnie wkładamy masę do lodówki, a po 2h zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy z niej kuleczki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i dekorujemy kawałkiem suszonej moreli.

2. PRALINA GRYCZANO-ŚLIWKOWA:
  • 100g suszej niepalonej kaszy gryczanej
  • 300ml wody + kilka łyżek wody
  • 100g suszonych śliwek
  •  75g orzechów włoskich
  • 3 łyżki słodu buraczanego/cukru pudru/syropu
  • 2 łyżki kakao
  • kilka łyżek amarantusa ekspandowanego do obtoczenia
  • ok.7 orzechów włoskich oraz 15 rodzynek do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w wodzie i odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy razem ze śliwkami, orzechami, słodem i kakao. Jeśli masa jest zbyt gęsta i mamy problem z jej rozdrobnieniem, dodajemy kilka łyżek wody i dalej mielimy. Następnie masę schładzamy w lodówce przez ok.2h, wyjmujemy i po uformowaniu kuleczek obtaczamy w amarantusie. Dekorujemy kawałkiem orzecha włoskiego i rodzynkami.

3. TRUFLA KOKOSOWO-RUMOWA:
  • 100g wiórków kokosowych
  •  3 łyżki rumu
  • 5 łyżek gęstej części mleczka kokosowego
  • 70g cukru pudru trzcinowego/kokosowego
  • kilka łyżek karobu
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe i cukier puder, dodajemy gęste mleczko kokosowe oraz dolewamy odrobinę rumu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Schładzamy w lodówce przez 2h, a następnie formujemy małe kulki, które na koniec obtaczamy w karobie.

4. TRUFLA OWSIANO-RODZYNKOWA:

  • 100g płatków owsianych
  • 250ml wody
  • 100g rodzynek/daktyli drylowanych
  • 75g orzechów laskowych
  • kilka łyżek kakao do otoczenia
  • ok.20 orzechów laskowych
Wykonanie:
Gotujemy płatki owsiane i po przestudzeniu miksujemy na jednolitą masę. Mieszamy z rodzynkami i orzechami laskowymi, wszystkie składniki ponownie bardzo dokładnie rozdrabniamy. Aby masa zgęstniała, schładzamy ją w lodówce przez 2h, a następnie mokrymi dłońmi formujemy kuleczki. Obtaczamy w kakao i dekorujemy orzechami laskowymi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...