Jęczmienno-owsiany smoothie z bananem, jabłkiem i pomarańczą

 

Zapraszam do skosztowania mojej nowo odkrytej nowości z cyklu "Super Food". Tym razem użyłam sproszkowanej młodej trawy jęczmiennej, która ma całą listę korzyści zdrowotnych ze względu na swoje cenne witaminy (prowit.A, wit. z grupy B, wit.C), mikroskładniki (5x więcej żelaza niż szpinak, a także magnez, potas, cynk i miedź), białko (posiada 18 z 22 niezbędnych aminokwasów z czego 8 organizm sam nie potrafi wytworzyć), enzymy (enzym SOD i 2-O-GIV) oraz bardzo dużą ilość wapnia. 

Wszystko to przekłada się na działanie antyutleniające, antyrakowe, wzmacniające układ krążenia, odchudzające, poza tym poprawia nastrój i reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu.  

Gwarantuję, że po takim śniadaniu rozpoczniemy dzień w znakomitym humorze i podwójną dawką energii ;-)


 Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka sproszkowanej trawy jęczmiennej
  • 1/2 banana
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 pomarańczy lub 1 mandarynka
Wykonanie:
Płatki owsiane gotujemy na mleku sojowym i wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie bardzo dokładnie miksujemy płatki z pokrojonymi owocami oraz łyżką trawy jęczmiennej. Smoothie jest tak gęste, że jemy za pomocą łyżki. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną postać należy dolać więcej mleka roślinnego.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...