Hiszpański chłodnik czyli Gazpacho




Ostatnio eksperymentowałam z dietą witariańską, której podstawowym założeniem jest spożywanie i przygotowywanie posiłków z surowych składników. Zakochałam się w smooties'ach i zupach, dlatego dziś chciałabym podzielić się z wami jednym z moich ulubionych surowych przepisów.


Składniki: 
  • 1 kg pomidorów
  • 1 średni wężowy ogórek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżego pieprzu
Wykonanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Również ogórek obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy łącznie z przyprawiamy do blendera, wszystko miksujemy na gładką masę. 

Przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 dni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...