Pomidorowo-ziołowa pasta z ciecierzycą


Pasta palce lizać! Jedna z moich ulubionych, bo ze słodkimi i zarazem kwaskowatymi pomidorkami suszonymi. Jej smak będzie na pewno bardziej aromatyczny jeśli użyjemy świeżych ziół. Biegnijcie do sklepu po świeże pieczywko, które wraz z pastą stanie się waszym idealnym pomysłem na kolację czy śniadanie. Zapowiada się smacznie!
Składniki: 
  • 200g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej/himalajskiej
  • szczypta pieprz
  • 6 łyżek filtrowanej lodowatej wody
Wykonanie:
Ugotowaną ciecierzycę miksujemy na gładką masę razem z pomidorkami, oliwą,  czosnkiem i przyprawami. Mielimy przez ok.3min, po tym czasie dodajemy wodę i ponownie mielimy przez ok.3min. Pasta powinna być idealnie gładka i aksamitna w smaku. Na wierzch możemy posypać posiekanymi ziołami np.rozmarynem, tymiankiem czy pietruszką. 

Pasta sprawdza się na świeżym pieczywie jako dodatek do naszych ulubionych sałat.
Przepis dodany do akcji:
Domowy Wyrób
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...