Wiosenna kokosowa botwinka z tymiankiem

Nowalijki dostępne są na każdym straganie już od dłuższego czasu, więc warto z tego skorzystać. Jak co roku przygotowuję botwinkę na mleku kokosowym. To prawdziwe niebo w gębie <mniam>. Wszystkim polecam na obiad lub kolację, w sam raz na chłodniejsze i bardziej ponure wiosenne dni. Rozgrzeje, dostarczy witamin, a tym samym energii na dalszą część dnia.


Składniki: 
  • 3 duże buraki
  • pęczek botwinki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • sól i pieprz
  • 1,5 L wody filtrowanej 
    Wykonanie:
    Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę i buraki, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy wody i gotujemy przez 25min na małym ogniu. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy mleczko kokosowe oraz tymianek, imbir, pieprz i szczyptę soli. Czyścimy botwinkę, następnie drobno kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15min. Na koniec doprawiamy do smaku solą.

    Przepis dodany do akcji: 
    92embed jsbhscprciay77tr2ejxzjxw0ggpgazz 
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...