Waniliowa kasza jaglana z brzoskwiniowym musem

Słodkie śniadania weszły na stałe do mojego menu. Nie wyobrażam sobie lepszego początku dnia niż zdrowa, odżywcza i ciepła jaglanka lub owsianka. Czuję, że daje mi ona dużo energii i nasyca bardziej niż kanapki z wege pastami czy sałatki z surowych warzyw. Przyłączcie się do mnie i posmakujcie w cudownych owocowych śniadaniach.


Składniki: 
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 brzoskwini
  • 1/2 mango
  • 4-5 łyżek kaszy jaglanej
  • 10 orzechów pekan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziarenek wanilii
  • 3 łyżki ekspandowanego amarantusa
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • woda
Wykonanie:
Owoce kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka, prażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Dodajemy do nich cynamon i dalej gotujemy, aż nadmiar wody odparuje a owoce zamienią się w delikatny mus (zajmie nam to ok.10-15min). 

Kolejnym krokiem jest opłukanie kaszy jaglanej i zalanie jej wrzątkiem. Dalej dodajemy ziarenka wanilii i syrop klonowy (jeśli lubicie mocno słodką wersję). Kaszę mieszamy co jakiś czas , a po 10min jest już gotowa (nie jest twarda ani nie rozgotowana). 

Na dno miseczki przekładamy waniliową jaglankę, a wierzch przykrywamy amarantusem i musem owocowym. Układamy również  uprzednio sparzone wrzątkiem orzechy pekan. 
Przepis dodany do akcji:
Lekkie i szybkie dania na upalne dniLetnie owoceZ dziećmi i dla dzieci
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...