Komosa kokosowo-borówkowa

Odkryłam kolejny nowy pyszny i zdrowy produkt! Mowa tutaj o BIAŁEJ KOMOSIE, którą wykorzystałam do ugotowania pożywnego słodkiego śniadania ;-) 

Quinoa spokrewniona jest z amarantusem i jej największą zaletą jest wysoka zawartość pełnowartościowego białka - zawiera m.in. lizynę (buduje chrząstki), argininę i histydynę (stymuluje hormon wzrostu i wspomaga odporność) oraz metioninę (chroni wątrobę i wspomaga w eliminacji nadmiaru tkanki tłuszczowej). Poza tym zawiera wit. E, C, B i sole mineralne (magnez, potas, miedź, cynk). 

Jest produktem BEZGLUTENOWYM o niskim indeksie glikemicznym. Można wyliczać jej atuty jeszcze przez wiele zdań, ale myślę, że zainteresowani znajdą bez trudu niezbędne informacje w internecie czy książkach. Najważniejsze jest jednak, abyście po prostu jej spróbowali...bo po prostu warto ;-)


Składniki:
  • 6 łyżek białej komosy
  • 3/4 szkl. mleczka kokosowego
  • 1/4 szkl. wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ziaren wanilii
  • garść świeżych borówek
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Wykonanie:
Komosę wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem kokosowym i wodą. Dodajemy syrop i wanilię. Gotujemy przez ok. 10-15min. Odstawiamy z ognia i studzimy przez kilka minut. Następnie komosę przekładamy do miseczki, posypujemy borówkami i wiórkami kokosowymi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...