Warsztaty dla aktywnych "Moc zdrowego Odżywiania" - Poznań

Na koncie fb jakiś czas temu informowałam was, że wygrałam w konkursie organizowanym przez moją ulubioną restaurację sushi Goko w Poznaniu WARSZTATY DLA BIEGACZY pt "Moc zdrowego odżywiania". 
Szkolenie odbyło się 29 września i było organizowane przez Stowarzyszenie The Best Food Poznań na ul.Nowowiejskiego 39.

 Prowadzącymi byli Klaudia Karolczak i PRZEMEK WALEWSKI, który w swoim życiu przebiegł już ponad 135 tys km! Oboje zakręceni na punkcie biegania i zdrowej diety bezmięsnej, niesamowicie ciekawie opowiadali o bieganiu, światowych maratończykach, wege kuchni, radości życia i pozytywnym nastawieniu dzięki aktywności fizycznej...

Dieta sportowca jest niezwykle ważnym elementem zarówno przed i po biegu, ale także w codziennym życiu. Tak na prawdę nie powinnam używać słowa "DIETA", bo chodzi raczej o "STYL ŻYCIA", do którego się przyzwyczajamy i stosujemy z wewnętrznym przekonaniem każdego dnia. Warto zaznaczyć, że dni podczas których nie uprawiamy sportu, to również trening. Jest to dzień regeneracyjny, bardzo ważny dla naszego organizmu, mięśni, stawów oraz psychiki.

Co jest istotne w diecie biegacza? To, aby się nie objadać, jadać częściej a mniej, dzień zaczynać wodą z cytryną lub octem jabłkowym (oczyszcza organizm i pobudza metabolizm), pić koktajle owocowo-warzywne (oczyszczają i pobudzają przed wysiłkiem fizycznym lub odżywiają i regenerują po wysiłku), unikać jedzenia śmieciowego (zamula organizm i osłabia naszą siłę) a przygotowywać proste dania, najlepiej z sezonowych i lokalnych produktów.

Dla zainteresowanych biegaczy wege przepisami wrzucam pomysły, ktöre realizowaliśmy na szkoleniu. Są łatwe i szybkie do wykonania, a składniki tanie w zakupie. Co jednak najważniejsze jedzenie okazało się pyszne, zdrowe i bardzo sycące, a przy tym lekkie! Sami sprawdźcie!

-ŚNIADANIE-  Zielony koktajl energetyczny PRZED TRENINGIEM:
-garść jarmużu
- 1/2 szklanki wody
-1/2 soku z cytryny 
-1/2 banana 
-jabłko
-łyżka natki pietruszki
-łyżka zmielonego siemienia lnianego

Wszystkie składniki razem wrzucić do blendera i zmiksować.



Czerwony koktajl regeneracyjny PO TRENINGU:
-1/2 szkl.mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
-garść owoców sezonowych lub mrożonych (borówka, maliny, jeżyny, truskawki)
-1/2 banana
-1 łyżka kakao
-1 łyżka zarodków lub otrębów zbożowych

 Wszystkie składniki wrzucić razem do blendera i zmiksować.
 
 
-OBIAD-  NALEŚNIKI GRYCZANE:
-2 szkl.mleka roślinnego
-1 szkl.mąki gryczanej
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka oliwy/oleju
-szczypta soli
-2 jajka - WERSJA WEGE
 lub 
-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego z 1/2szkl.wody - WERSJA WEGA

Oddzielnie suche i mokre składniki przełożyć do misek i wymieszać ze sobą. Następnie powoli przelewać mokrą masę do suchej cały czas mieszając. Można wykonać to ręcznie lub za pomocą miksera.
Smażymy na dobrej patelni, lekko posmarowanej olejem (ręcznikiem papierowym zasączonym olejem). Kilka minut z jednej strony i kilka minut z drugiej strony. Naleśniki nadziewamy groszkowym farszem.

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU:
-1,4 szkl.groszku świeżego lub mrożonego
-sok z 1/2 cytryny
-1,5 łyżki oliwy
-1 ząbek czosnku
-sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie (miżna dodać, ale nie trzeba):
-twaróg/serek śmietankowy/serek 'Bieluch' - WERSJA WEGE
 lub
 -tofu - WERSJA WEGA


-DESER-  LODY JAGLANE Z KAWĄ:
-1/4 szkl.kaszy jaglanej
-nasiona wanilii lub esencja waniliowa
-2 łyżki słodu/syropu/cukru
-1 szkl.wody lub mleka roślinnego
-szczypta soli
-1 łyżka soku z cytryny
-3-4 łyżki mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej

Kaszę ugotować w wodzie lub na mleku (wg informacji na opakowaniu) wraz z wanilią lub esencją waniliową, solą i cukrem. Przygotować mocny napar kawowy, połączyć go z kaszą. Wszystkie składniki można, ale nie trzeba, zmielić na gładką masę. 
Przełożyć masę jaglano-kawową do pudełeczka i umieścić w zamrażarce na 3-4h.
   
Serdecznie zachęcam do skorzystania z powyższych warsztatów!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...