..14..Aromatyczna pasta z pieczonego czosnku

CZĘŚĆ!
Czosnkowa pasta jest doskonałą alternatywą dla tych który zimą zajadają się czosnkiem, aby uniknąć wszelkich infekcji. Pieczony czosnek nie jest tak ostry i ciężkostrawny, co świeży. Poza tym połączony z białą fasolą nabiera subtelnego kremowego smaku.

Dziś polecam czosnkowo-fasolową pastę na kanapkę!

Składniki:
  • 5 upieczonych główek czosnku
  • 1 puszka białek fasoli
  • kilka gałązek świeżego rozmarynku
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • 1/5 oliwy z oliwek
  • sól himalajska
  • świeży pieprz



    Wykonanie:
    Nieobrane główki czosnku pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180st C przez ok.30min. Po ostudzeniu ząbki czosnku obieramy z łupin. Blendujemy razem z odsączoną i przepłukaną czystą wodą białą fasolą. Na tarce ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z jednej połówki. Listki rozmarynu wraz ze skórką, sokiem, oliwą, solą i pieprzem dodajemy do zmiksowanej masy i wszystko jeszcze raz miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce przez ok.7 dni.
     
    SMACZNEGO DNIA!

    ..13..Warzywa z pieca po prowansalsku

    CZĘŚĆ!
    Zimą każdy tęskni za słońcem, ciepłą wodą i pięknymi widokami. Mi zamarzyła się Prowansja, która kojarzy mi się z pachnącymi ziołami i pachnącymi warzywami. Chciałam odtworzyć część tego marzenia w tym daniu. Niezwykle proste, szybkie, smaczne i kolorowe...takie jak słoneczna Francja.

    Dziś polecam prowansalskie pieczone warzywa!


    Składniki:
    • 1 duży burak czerwony
    • 1 batat
    • spory kawałek dyni
    • 2 korzenie pietruszki
    • 2 marchewki
    • 1 cukinia
    • 1 bakłażan
    • 2 główki czosnku
    • pół papryki żółtej
    • pół papryki czerwonej
    • 8 pieczarek
    • 1/5 szklanki oleju ryżowego
    • sól himalajska i mielony kolorowy pieprz
    • pół opakowania suszonych ziół prowansalskich
    • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu (opcjonalnie)

    Wykonanie:
    Czosnek rozdzielamy na pojedyncze ząbki (nie obieramy z łupiny) a warzywa kroimy na duże kawałki. Wszystko umieszczamy w dużej misce, polewamy olejem i posypujemy ziołami. Warzywa dokładnie mieszamy rękami. Wysypujemy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180st C z termoobiegiem przez 30-45min. Podczas pieczenia warto kilkakrotnie przemieszać warzywa, wtedy będą dobrze wypieczone z każdej strony.

    SMACZNEGO DNIA!

    ..12.. Kiszona kapusta w pomidorowo-pieczarkowej odsłonie

    CZĘŚĆ!
    Zima jest dobrym czasem aby rozsmakować się w kiszonych warzywach, dlatego zapraszam do wypróbowania przepisu, który będzie idealny na chłodne dni. Doda trochę energii i dostarczy wielu witamin oraz składników mineralnych. Danie dobre zarówno na święta jak i dni powszednie.

    Dziś polecam kiszoną kapustę z pomidorami i pieczarkami!


    Składniki:
    • 1 opakowanie kapusty kiszonej (500g)
    • 1 słoik pomidorów suszonych w oleju
    • 300 g pieczarek
    • 5 liści laurowych
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    •  5 ziaren czarnego pieprzu
    • sól himalajska

    Wykonanie:
    Kapustę kiszoną płuczemy w czystej wodzie i odsączamy na durszlaku. Pieczarki i pomidory kroimy na dosyć duże kawałki. Podsmażamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz na oliwie z pomidorów suszonych. Po 5 min dodajemy pokrojone pieczarki i pomidory. Po kilku minutach przekładamy do garnka i dodajemy kapustę, całość dusimy przez ok.30min na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku solą himalajską.

    SMACZNEGO DNIA!

    ..11..Owisianko-teffianka z kakaowymi powidłami i pekanami

    CZĘŚĆ!
    Kolejna owsiankowa propozycja na śniadanie albo kolację jak to było w moim przypadku! Pomimo dodatku cukru jest prawdziwą słodką przekąska, która zadowoli każdego smakosza słodyczy.

    Dziś polecam bezglutenową owsianko-teffiankę z powidłami i pekanami!



    Składniki:
    • 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
    • 2 łyżki płatków teff
    • 3/4 szklanki mleka sojowego
    • 1/4 szklanki wody
    • 1 łyżeczka kakao
    •  4-5 łyżeczek domowych powideł (słodzonych syropem ryżowym, z agawy, melasą buraczaną itp)


    Wykonanie:
    Płatki zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy kilka minut. Na chwilkę odstawiamy owsiankę z palnika i czekamy aż wchłonie resztę płynu i zgęstnieje. Kakao mieszamy z powidłami (można zrobić to na ciepło podgrzewając w garnuszku). Na wierzch owsianki nakładamy powidła i dekorujemy pekanami.

    SMACZNEGO DNIA!

    ..10..Sałatka japońska z nori

    CZĘŚĆ!
    Przepis pochodzi z ebooka Vegan Hooligan Crew, który mam nadzieję, niebawem się ukaże i będzie dostępny do ściągnięcia. Zamieszczone będą w nim zarówno pomysły na śniadania, obiady jak i kolacje. 
    Sałatka japońska jest jednym z przepisów wartych polecenia. Zawiera wiele witamin i soli mineralnych, dlatego warto do niej wracać co jakiś czas.

    Dziś polecam japońską sałatkę z wodorostami nori!


    Składniki:
    • 200g suchego ryżu jaśminowego
    • mała puszka groszku lub 100g gotowanego
    • 3 średniej wielkości marchwie
    • 1 awokado
    • 1 średni ogórek
    •  50g sezamu (mieszanka białego i czarnego)
    • 3 liście wodorostów nori
    • sos sojowy

    Wykonanie:
    Ryż gotujemy w 2-krotnie większej ilości wody niż ziaren (1:2), ważne aby nie rozgotować. Pokroić w drobną kostkę świeżą marchew, awokado i ogórek. Uprażyć na patelni ziarna sezamu (5-7 minut). Dodać groszek konserwowy lub ugotowany groszek (gotować al dente). Składniki połączyć z ryżem, dodać porwane na drobne kawałeczki płaty nori, wszystko wymieszać i doprawić sosem sojowym. Na wierzch posypać odrobiną sezamu.

    SMACZNEGO DNIA!

    ..9..Bezglutenowy ziarnisty chlebek

    CZĘŚĆ!
    Chleb kojarzy się z czymś na prawdę trudnym, niektórzy uważają, że wręcz niewykonalnym bez specjalnej maszyny do pieczenia. Receptura przeze mnie podana jest niesłychanie prosta, dlatego każdy laik będzie w stanie wykonać zdrowy i bezglutenowy chleb w swoim domu.

    Dziś polecam chleb na bazie ziaren i orzechów bez dodatku mąki!


    Składniki:
    • 175g słonecznika
    • 50g orzechów laskowych
    • 80g ziaren siemienia lnianego
    • 20g zmielonego siemienia lnianego
    • 125g bezglutenowych płatków owsianych
    • 15g czyli 2 płaskie łyżki nasion chia (opcjonalnie)
    • 10g czyli 2 płaskie łyżki nasion wiesiołka (opcjonalnie)
    • 5g czyli 1 płaska łyżka zmielonego ostropestu plamistego (opcjonalnie)
    •  garść jagód goji (opcjonalnie)
    • 2 łyżki syropu z orzechów laskowych, klonowego, ryżowego lub z agawy
    •  1/3 szkl. oleju ryżowego lub kokosowego
    • 350g letniej wody
    • sól himalajska


    Wykonanie:
    Suche składniki łączymy ze sobą w misce. Następnie dodajemy syrop, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 2h. Gdy ziarna i orzechy wchłoną wodę, przekładamy masę do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180st C przez 50-60min (15-20min przed końcem możemy włączyć termoobieg, dzięki czemu uzyskamy przypieczoną skórkę). Bardzo ważne jest, aby chleb kroić po całkowitym ostygnięciu ostrym i cienkim nożem.

    SMACZNEGO DNIA!

    ..8..Kokosowe kulki Rafaello

    CZĘŚĆ!
    Ten kto twierdzi, że słodycze nie są zdrowe, nie posmakował moich kokosowych pralin. Nie dość, że są obłędnie pyszne, to na dodatek nie mamy wyrzutów sumienia po ich zjedzeniu. W ich składzie nie znajdziecie żadnych sztucznych substancji. Śmiało po nie sięgajcie jak tylko najdzie was ochota na 'słodkie małe co nie co'.

    Dziś polecam kokosowo-kakaowe praliny!


    Składniki na ok.12-15 szt:
    • 200g wiórków kokosowych
    • 3/4 szklanki cukru pudru kokosowego (można użyć innego np.trzcinowego)
    •  1/4 szklanki wody
    • 10 płaskich łyżek gęstej części mleka kokosowego
    • 12-15 blanszowanych migdałów
    • 5 łyżek kakao



    Wykonanie:
    Wiórki kokosowe przesypujemy do miski i łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy odrobinę wody i gęstą masę kokosową. Wszystko dokładnie mieszamy. Bierzemy migdał i oblepiamy do masą kokosową formując kuleczkę. Rafaello wykładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na 30-60min, aby masa stwardniała. Po schłodzeniu praliny obtaczamy w kakao. 

    Pralinki możemy trzymać w szczelnym opakowaniu bądź zawinięte w folii aluminiowej przez kilka dni w lodówce.

    SMACZNEGO DNIA!

    ..7..Tajski krem szpinakowy z imbirem

    CZĘŚĆ!
    Najwyższa pora na danie z kuchni azjatyckiej- mojej ulubionej! Dziś zabiorę was w podróż do orientalnych smaków Tajlandii. Danie bardzo pożywne i wyjątkowo rozgrzewające.

    Dziś polecam tajski krem szpinakowo-batatowy z imbirem!

    Składniki:
    • suszone warzywa do wykonania bulionu
    • 300g świeżego szpinaku
    • 1 batat
    • 1L wody
    • olej kokosowy
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ziarna czarnego pieprzu
    • 4 plasterki świeżego imbiru
    • świeża lub proszkowana trawa cytrynowa
    • 2 szczypty curry
    • 2 szczypty kurkumy
    • sól himalajska, świeży pieprz
    Wykonanie:
    Gotujemy bulion wrzucając do wody suszone warzywa,  świeży imbir, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz w ziarnach. Gotujemy ok.20 min na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy batata i kroimy w plastry. Wyławiamy z wody przyprawy (2 plastry imbiru, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz), dodajemy batata. 

    Po upływie 15 min dodajemy trawę cytrynową (sproszkowaną lub drobno posiekaną świeżą) oraz curry i kurkumę. Płuczemy szpinak i podsmażamy na oleju kokosowym. Mocno zredukowany szpinak dodajemy do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu wszystko mielimy blenderem.

    Dzięki obecności słodkich ziemniaków zupa zagęszcza się i tworzy gęsty krem.

    SMACZNEGO DNIA!

    ..6..Bezglutenowa czeko-banano-sianka

    CZĘŚĆ!
    Powracam do moich śniadaniowych owsianek. Nie chcialo mi się ich rano przed pracą przygotowywać, a przecież są takie pyszne i szybkie w robieniu. Tak na prawdę same się robią...wystarczy coś dodać, coś dolać, pokroić i mamy smaczną oraz pożywną owsiankę...Voila!!!

    Dziś polecam bezglutenową czekoladowo-bananową owsiankę !



    Składniki:

    • 4 czubate łyżki bezglutenowych płatków owsianych
    • 2 czubate łyżki teffu (miłki abisyńskiej)
    • 1 łyżeczka karobu
    • 1 łyżeczka kakao
    • 2/3 szklanki mleka sojowego
    • 1/3 wody
    • 1 banan

    Wykonanie:

    Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, teff, karob i kakao. Dolewamy mleko sojowe oraz wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Chwilkę podgotowujemy owsiankę, aby stała się miękka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno pokrojonego banana. Mieszamy i delikatnie rozgniatamy banana, by owsianka stała się bardziej słodka. W ten sposób nie musimy dodawać już żadnego innego cukru czy słodu.


    SMACZNEGO DNIA!

    ..5..Francuskie paszteciki w trzech wersjach

    CZĘŚĆ!
    Razem z Vegan Hooligan Crew przygotowałam na nasz ostatni karnawałowy lunch paszteciki z ciasta francuskiego z farszem z czerwonej soczewicy i cebuli. Jak dla mnie okazały się prawdziwym hitem! niezwykle proste w wykonaniu i niesamowicie smaczne, wszyscy zajadali je ze smakiem. W związku z tym, że zostało mi sporo ciasta francuskiego i miałam kulinarne natchnienie, zrobiałam paszteciki w trzech odsłonach. Myślę, że może być to również Wasze danie popisowe na różne spotkania i eventy!

    Dziś polecam paszteciki z czerwoną soczewicą i cebulą,  fasolą mung i bałkańskie!



    Składniki na FARSZ SOCZEWICOWY:

    • 100g czerwonej soczewicy
    • 1 średnia cebula biała
    •  1 średnia cebula czerwona
    • olej ryżowy/oliwa z oliwek
    • sól himalajska, pieprz
    Wykonanie:
    Soczewice gotujemy do całkowitego rozgotowania. Drobno pokrojoną cebulkę podsmażamy i dodajemy do soczewicy, przyprawiamy.

    Składniki na FARSZ FASOLOWY:
    • 100g fasoli mung
    • 1 średni por
    • 350g pieczarek
    • olej ryżowy/oliwa z oliwek
    • sól himalajska, pieprz 
    Wykonanie:
    Fasolę gotujemy i następnie miksujemy na gładką masę (aby lepiej nam się miksowało należy dodać do fasoli trochę wody). Drobno kroimy por i pieczarki i podsmażamy. Dodajemy do zmiksowanej fasoli, doprawiamy solą i pieprzem.

    Składniki na FARSZ BAŁKAŃSKI:
    • 150g aiwaru (firmy ROLNIK)
    • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
    • garść oliwek kalamata (ew.czarnych)
    • 3 łyżki pasty z ciecierzycy (hummusu) 
    Wykonanie:

    Drobno kroimy pomidory oraz oliwki. Mieszamy z aiwarem oraz odrobiną pasty z ciecierzycy (dzięki temu farsz nie będzie zbyt ostry i kwaskowaty).


    Wykonanie pasztecików:
    Wegańskie ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy opruszonej mąką. Kroimy wzdłuż na 4 pasy i każdy na 4 mniejsze części. W ten sposób będziemy mieć z 1 ciasta 16 szt. Łyżeczką nakładamy farsz na każdy pasztecik i formujemy w prostokąty/trójkąty. Ciasto można posmarować farszem/pastą i zwinąć w rulon, a następnie pokroić na mniejsze porcje. W ten sposób uzyskamy kształt "ślimaczków". Piec wg wskazań na opakowaniu (ok.220 st C przez 15min).


    SMACZNEGO DNIA!

    ..4..Ser feta z ziołami i pieprzem

    CZĘŚĆ!
    Pierwszy raz jak usłyszałam o wegańskim serze to pomyślałam: jak to jest możliwe?! Czy w ogóle będzie smaczny? Do wykonania sera a la feta przekonała mnie Pani z "Zdrowie na Talarzu". Uzależniłam się od niego i co jakiś czas piekę z różnych składników, szukając najsmaczniejszych połączeń.

    Dziś polecam ser migdałowy a la feta z ziołami dalmatyńskimi i czerwonym pieprzem!


    Składniki:
    • 2 szklanki płatków migdałowych
    • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
    •  2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • sól himalajska, pieprz
    • trochę wody
    • zioła dalmatyńskie
    • czerwony pieprz

    Wykonanie:
    Płatki migdałowe blendujemy wraz z wodą i olejem na gładką masę, zajmie nam to kilka minut. Warto co jakiś czas zrobić chwilkę przerwy, by nie przegrzał nam się blender i aby zebrać ze ścianek niezmiksowane kawałki. Masa musi być plastyczna ale nie za rzadka. Dodajemy sól, pieprz, ocet i sok z cytryny, następnie dokładnie mieszamy. Serek możemy uformować na kształt rolady, obtoczyć w ziołach i pieprzu,  a potem umieścić na papierze do pieczenia bądź folii aluminiowej. Drugą opcją jest wyłożenie folią aluminiową małego naczynia żaroodpornego, na dno wysypać przyprawy, wyłożyć masę i na wierzch posypać znowu przyprawami.

    Jeśli chcemy bardziej spieczony serek umieszczamy go w piekarniku na ok.40 min w temp. 150st C. Jeśli ma być bardziej miękki temperaturę obniżamy do 130st C i pieczemy 50 min. Serek ostudzić i pokroić.  Najlepiej smakuje z sałatą, różnokolorowymi warzywami i kiełkami, polaną sosem vinegrette.

    SMACZNEGO DNIA!

    ..3..Pasztet soczewicowy z żurawiną i śliwką

    CZĘŚĆ!
    Pisząc ten post nie mogłam się oprzeć i nie zjeść kawałka mojego wczoraj upieczonego pasztetu. Przepis zaczerpnięty z JADŁONOMII jest tak na prawdę połączeniem dwóch przepisów. Nie mogłam się zdecydować czy bardziej chcę z żurawiną czy śliwką, dlatego upiekłam taki, który jest sumą obu składników. I zapewniam, wcale nie jest taki słodki jakby się wydawało. Jest idealny!

    Dziś polecam pasztet soczewicowo-jaglany z żurawiną i śliwką!



    Składniki:
    • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
    •  1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    • pół szklanki suszonej żurawiny
    • ok.10 suszonych śliwek
    • pół szkalnki oleju ryżowego + kilka łyżek do smażenia
    • 2 czerwone cebule
    • kilka łyżek sosu sojowego
    • sól himalajska, pieprz
    • 2 liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego
    • łyżka majeranku, łyżeczka cząbru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta lubczyku

    Wykonanie:
    Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę z liśćmi laurowymi, goździkami i zielem angielskim. Usunąć przyprawy. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy i kaszy jaglanej, dolać olej, sos sojowy i przyprawić. Całość zmiksować blenderem. Dodać żurawinę i dobrze wymieszać.

    Keksowkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do formy 1/2 masy, po środku  w 1 linii ułożyć śliwki i lekko wdusić. Przykryć pozostała masą.

    Piec przez 45-50min w temp. 150st C. Pasztet ostudzić i pokroić.

    SMACZNEGO DNIA!

    Burgery buraczano-kokosowe


    Już dawno nie robiłam burgerów. Nie przepadam za smażonymi potrawami, bo są ciężko strawne, dlatego postanowiłam dzisiaj upiec jaglane kotlety.
    Uwielbiam buraki ćwikłowe oraz kokos i wpadłam na pomysł by połączyć te dwa smaki. Myślę, że całkiem dobrze mi to wyszło.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...