Jęczmienno-owsiany smoothie z bananem, jabłkiem i pomarańczą

 

Zapraszam do skosztowania mojej nowo odkrytej nowości z cyklu "Super Food". Tym razem użyłam sproszkowanej młodej trawy jęczmiennej, która ma całą listę korzyści zdrowotnych ze względu na swoje cenne witaminy (prowit.A, wit. z grupy B, wit.C), mikroskładniki (5x więcej żelaza niż szpinak, a także magnez, potas, cynk i miedź), białko (posiada 18 z 22 niezbędnych aminokwasów z czego 8 organizm sam nie potrafi wytworzyć), enzymy (enzym SOD i 2-O-GIV) oraz bardzo dużą ilość wapnia. 

Wszystko to przekłada się na działanie antyutleniające, antyrakowe, wzmacniające układ krążenia, odchudzające, poza tym poprawia nastrój i reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu.  

Gwarantuję, że po takim śniadaniu rozpoczniemy dzień w znakomitym humorze i podwójną dawką energii ;-)

Wegański migdałowy ser z papryką i czosnkiem


Nawet będąc na wegańskiej diecie nie trzeba rezygnować z serów a la feta. W tym wydaniu zrobiłam z różnokolorowymi paprykami oraz aromatycznymi ziołami. Sałata z warzywami i migdałowym serem jest przepysznym pomysłem na kolację.

Sezamowa jaglanko-owsianka z owocami na mleku sojowym

W zimowe poranki dobrze zjeść od rana ciepłą i pożywną owsianko-jaglankę. Dodajemy do tego świeże owoce i zaczynamy dzień z mnóstwem energii oraz rewelacyjnym samopoczuciem. 

Przepis nadaje się jako posiłek przed treningiem siłowym albo danie po wysiłku fizycznym. Dostarcza wszystkiego czego nam w tym momencie najbardziej potrzeba, czyli dużo złożonych węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczy oraz witamin i soli mineralnych. Do tego ten niesamowity słodki orzechowy smak, koniecznie musicie tego spróbować!

Imprezowe wegańskie praliny i trufle w czterech smakach

Obiecałam mojej znajomej zrobić na jej imprezę imieninową praliny oraz trufle. Uszykowałam dwie patery zdrowych orzechowo-bakaliowych łakoci w kilku wersjach. Każdy z całą pewnością znajdzie tutaj swój ulubiony smak.

Krem porowy z ziemniakami na mleczku kokosowym


Tym razem zapraszam do spróbowania przepysznej zupy-krem. W roli głównej por i mleczko kokosowe, a do zagęszczenia masy użyto ziemniaków. Przepis wypróbowany podczas spotkania ze znajomymi i każdy wyraził pozytywną opinię, dlatego z czystym sumieniem mogę dziś polecić:

krem porowo-ziemniaczany na mleczku kokosowym z brokułowymi kiełkami!

Tajskie sataye z tofu z kolorowym ryżem curry


Nadchodzi weekend dlatego wrzucam pomysł na sobotni bądź niedzielny obiad. Klimaty znowu azjatyckie, a dokładniej tajskie. Sataye w Tajlandii można kupić wszędzie, w restauracji, na ulicy czy nocnym bazarze, jednak zazwyczaj w wersji mięsnej. Miemniej jednak z niezwykłą łatwością można wykonać ich roślinny odpowiednik używając w tym celu tofu. Dopełnieniem tego aromatycznego dania jest kolorowy ryż curry z pieczonymi warzywami.

Wiśniowy chia pudding z borówkami i migdałami


Dzisiaj Walentynki, ale dla mnie jest to zwykły dzień, po prostu dzień jak co dzień. Jednak wiele zakochanych par w sposób szczególny obchodzi to święto i to z myślą o nich stworzyłam ten słodki deser. Jest on prosty i szybki w wykonaniu i nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom (mam tu szczególnie na myśli Panów!). Za to jest przepyszny i z całą pewnością podbije serce Waszej drugiej połówki.

Wegetariańska chińszczyzna czyli orientalny makaron z warzywami, kiełkami i orzechami


Od tygodnia w mojej lodówce leżą kiełki do podsmażenia na patelni. Leżą i czekają na swoją kolej. Dziś nadszedł najwyższy czas by zrobić z nich pożytek i 
przygotować orientalną chińszczyznę. 

W tym daniu ważny jest nie tylko dobór składników, ale również sposób ich szatkowania. Podsmażenie warzyw jest niesamowicie szybkie, niestety najwięcej czasu spędzimy na obieraniu i krojeniu warzyw w słupki.Jeśli tylko wystarczy Wam cierpliwości, podbijecie tym daniem nawet najbardziej wyszukane podniebienie!

..22..Azjatyckie opowieści kulinarne na słodko

CZĘŚĆ!
Dzisiejszy post będzie o jedzeniu, ale nie tylko. Będzie smacznie ale tym razem bez przepisów. Chciałabym się z Wam podzielić moimi kulinarnymi wrażeniami z wycieczki po Azji, którą odbyłam na przełomie listopada i grudnia z moją współlokatorką. To już nasz drugi taki backpackerski wyjazd, dwa lata temu zwiedziłyśmy w ten sposób Tajlandię. Urok takiego tripu jest nieporównywalny ze zorganizowaną wycieczką grupową. Na dodatek jest znacznie taniej, zwiedza się to na co ma się ochotę i nikt Cie nie popędza.  

Podróżując w ten sposób ma się możliwość poznawania niezwykłych ludzi, dostrzegania drobnych i pięknych szczegółów z życia tubylców, można poczuć niesamowity klimat danego miejsca i po prostu wtopić się w ten fantastyczny świat.

Nasz wyjazd obejmował 3 państwa - Vietnam, Kambodżę i Laos. Postawiłyśmy sobie za cel zwiedzić najważniejsze i najpiękniejsze miejsca tych krajów w zaledwnie 3 tygodnie. Chwilami było ciężko, ciągnące się godziny w obskurnych autobusach, niewyspanie i głód a także nerwy czy dojedzie się na czas i na właściwe miejsce chwilami dawały nam się we znaki. Wszystko to jednak było rekompensowane z nawiązką cudnymi urokami ruin Angkoru, przyjemną bryzą bijącą z wodospadu w Luang Prabang czy niesamowitym klimatem starego miasta Hoi An.

Dziś zapraszam na wycieczkę po kuchni azjatyckiej!


W thai mango sticky rice zakochałam się juz w Tajlandii, ale muszę przyznać, że te które zjadłam w Ha Noi przebiło o głowę wcześniejsze wydania. Ryż gotowany na mleku kokosowym z wanilią, do tego dojrzałe mango (smak nieporównywalnie lepszy niż te kupowane w Polsce!) i posypane świeżymi wiórkami kokosowymi. Hmmmm można się rozmarzyć...
Pełnię szczęścia dopełniła kulka lodów kokosowych domowej roboty! I nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Podążając dalej tropem słodyczy warto zwrócić uwagę na wietnamskie napoje. Tutaj piłam iced mochi tea with agave jelly. Jak na słodką mrożoną zieloną herbatę z galaretkami z agawy smak był zaskakująco pyszny! Była w smaku aksamitna, co w dużej mierze zawdzięczała mleczku kokosowemu.
Sztandarowym napojem w Wietnamie jest kawa.
I to nie byle jaka kawa, bo najlepsza na świecie! Na samym początku wzbraniałam się przed nią, bo przecież jak można pić zimną kawę z kostkami lodu i cukrem trzcinowym? Nie, to nie moja bajka! Do czasu...aż moi znajomi Wietnamczycy zabrali mnie do klimatycznej knajpkichętnie obleganej przez młodzież i zamówili dla mnie vietnamese coffee. Zakochałam się w niej i od tego czasu piłam prawie każdego dnia do końca wycieczki.
Wietnamczycy wychodzili z założenia, że im więcej lodu tym kawa smaczniejsza. Chyba podzielam ich zdanie.Klasyczna kawa podawana jest również z mlekiem skondensowanym, w diecie wegańskiej można je zastąpić każdym innym roślinnym i dodać cukier lub słód.
Nie jestem fanką piwa, ale po męczącym i upalnym dniu należało nam się jak mało komu. Najważniejsze jednak były orzeszki, które podano jak przegryzkę. Do tego momentu uważałam, że znam smak fistaszków...ale tylko tak mi się wydawało. Te które dostałyśmy były słodkawe i delikatnie chrupiące, a łupinka miękka.

Takie doznania smakowe dawały wszystkie orzechy kupowane w Azji. Świeże, wysuszone na słońcu, często ze skórką i bez zbędnych sztucznych przypraw, w tym soli. Chciałabym jeść takie na co dzień.

Uwielbiam całą Azję za różnorodność smaków, która przekłada się również na sklepowe smakołyki. Jednym z moich ulubionych ciasteczek jest Mochi. Są wykonane z ryżu, czyli bezglutegone a nadzienia mają niezliczoną ilość: zielona herbata, czerwona fasola, lotos, sezam, fistaszki, taro, lichi, melon, truskawka itd. 

Uważam, że każdy coś dobrego i orientalnego w słodkiej wersji znajdzie dla siebie. Sklepy, restauracje czy bary uginają się od rozmaitych ciasteczek, cukierków, wafelków, chipsów, deserów,  kaw, napojów oraz świeżych owoców i orzechów. Czasami na pierwszy rzut oka wydaja się ekstremalnie dziwne, ale gdy tylko zaryzykujemy może się okazać, że to najlepsza rzecz jaką zjadło się do tej pory w życiu!


..21..Dropsy chałwowe z wanilią i pistacjami

CZĘŚĆ!
Przepis ten skierowany jest do wszystkich miłośników tureckich czy bułgarskich słodyczy. Podróżując po tych krajach nie mogłam sobie nigdy odmówić choćby kawałka słodkiej chałwy. Muszę przyznać, że jest w czym wybierać bo różnorodność tych słodyczy zadziwia...waniliowe, kakaowe, bakaliowe, z rodzynkami, pistacjami, migdałami czy słonecznikiem. Prawda że brzmi pysznie?! 
By zrobić domową chałwę nie trzeba wiele...wystarczy zaledwie kilka składników. Natomiast satysfakcja z wykonania i zjedzenia zdrowej słodyczy jest większa,
a wyrzuty sumienia na pewno mniejsze. W końcu to samo zdrowie!

Dziś polecam domową chałwę waniliowo-pistacjową!
Składniki (ok.16szt):
  • 200g sezamu
  • 80g daktyli
  • 1 łyżka naturalnej esencji waniliowej
  • łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • kilka łyżek wody
  • 50g obranych pistacji 
  • 16 połówek pistacji do dekoracji

    Wykonanie:
    Sezam podprażamy na suchej patelni przez ok.5min. Podczas studzenia sezamu, mielimy w blenderze daktyle z dodatkiem kilku łyżek wody. Pistacje rozdrabniamy w moździerzu lub przy pomocy młotka kuchennego. Do daktyli dodajemy sezam, esencję waniliową i sproszkowaną wanilię i mielimy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki i wstawiamy do lodówki na 2h. Na talerzyk wysypujemy potłuczone orzechy, obtaczamy w nich chałwowe kuleczki i delikatnie spłaszczamy, nadając kształt dropsów. Na środku umieszczamy połówkę pistacji. Chałwowe pralinki przechowujemy w lodówce 5-7dni.


    SMACZNEGO DNIA!

    ..20..Ayvar czyli Pikantna pasta bałkańska

    CZĘŚĆ!
    Zimą warzywa takie jak cukinia, bakłażan czy papryka są zdecydowanie droższe niż w sezonie. pomimo tego nie potrafiłam się oprzeć by nie zrobić ostrej bałkańskiej pasty. 
    Jest pikantna, lekko wędzona i zarazem słodka. Z wielką ochotą podzielę się z Wami przepisem, który skrywa połączenie tych wszystkich smaków i 
    aromatów w jednym małym słoiczku.

    Dziś polecam balsamiczną pastę z pieczonych warzyw!
    Składniki:
    • 4 czerwone papryki
    • 2 żółte papryki
    • 2 bakłażany
    • 2 cukinie
    • kawałek dyni
    • 3 łyżeczki papryki ostrej
    • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
    • 1,5 przyprawy do dań z grilla
    • pół łyżeczki zmielonej papryczki Jalapeño (opcjonalnie)
    • sól himalajska, pieprz czarny
    Wykonanie:
    Nagrzewamy piekarnik do 180st C i przez 40min pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową przekrojone w pół warzywa. Po upieczeniu przekładamy je do garnka i blendujemy (pozostawiając zauważalne kawałki). Dodajemy przyprawy i na małym ogniu redukujemy nadmiar wody, aby pasta zgęstniał. Zajmie nam to 10-15min. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pasta idealnie pasuje do świeżego ziarnistego pieczywa.

    SMACZNEGO DNIA!

    ..19..Kolorowa sałatka z kaszy jaglanej

    CZĘŚĆ!
    Uznawana jest za żywieniowe dobrodziejstwo. Nie uczula bo nie zawiera glutenu ani gliadyny. Wspomaga trawienie, jest zasadotwórcza i lekkostrawna. Ponadto zmniejsza wydzielanie śluzu, działa wspomagająco przy infekcjach (szczególnie przy katarze) a także chorobach nowotworowych. Jest doskonałym produktem na zimę, bo odżywia i ociepla organizm. Przeciwdziała odwapnieniu kości oraz poprawia stan skóry, włosów i paznokci. O czym mowa?...Oczywiście o kaszy jaglanej!

    Dziś polecam warzywną sałatkę z kaszy jaglanej i rukoli!

    Składniki:
    • 200g suchej kaszy jaglanej
    • 1 brokuł
    • 1 czerwona papryka
    • pół słoiczka suszonych pomidorów (ok.14 połówek)
    • garść oliwek (ok.14 szt)
    • 100g rukoli
    • 2 liście sałaty czerwonej gorzkiej "Lollo Rosso" (opcjonalnie)
    • 3 szklanki wody
    • 5 łyżek wegańskiego majonezu
    • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 2 łyżeczki papryki ostrej
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • sól himalajska, pieprz kolorowy

    Wykonanie:
    Nagrzewamy piekarnik do 180st C i przez 10min pieczemy pokrojoną w kostkę paprykę i rozdrobiony na małe różyczki brokuł. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną w 3 szklankach wody aż do całkowitego wchłonięcia płynu (ok.15-20min). Kaszę i warzywa studzimy. Suszone pomidory drobno kroimy w kostkę, a oliwki w cienkie plasterki. Rwiemy na małe kawałki czerwoną gorzką sałatę. Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, dodajemy rukolę i majonez. Przyprawiamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

    SMACZNEGO DNIA!

    ..18..Torcik ryżowy z awokado-czeko-kremem i bananem

    CZĘŚĆ!
    Awokado należy do żywności "Superfood" charakteryzującej się wysoką gęstością odżywczą. Oznacza to, że produkt posiada najkorzystniejszy stosunek wartości odżywczej (witamin, soli mineralnych, enzymów, substancji bioaktywnych, aminokwasów itp) do wartości energetycznej (ilości kcal).   
    Jakie są główne właściwości zdrowotne awokado? Przede wszystkim reguluje poziom złego cholesterolu, posiada działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe, korzystnie wpływa na trawienie, reguluje ciśnienie krwi i poziom cukru, jest również 
    naturalnym antyoksydantem. 
    W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak przygotować coś pysznego z niego.

    Dziś polecam tort z awokado-kremem i bananem!

    Składniki:
    • 1 dojrzałe awokado
    • 2 łyżeczki kakao
    • 1 łyżeczka karobu
    • 2 łyżki słodu buraczanego
    • garść rodzynek
    • 1 banan
    • 4 wafle z brązowego ryżu
    • garść orzechów do posypania (np. orzechy laskowe, nerkowce, migdały)
    Wykonanie:
    Awokado i banana obieramy ze skórki. Kawałki awokado wrzucamy do miksera, dodajemy słód buraczany, kakao i karob, a następnie blendujemy na gładki krem. Rodzynki drobno siekamy i mieszamy z kremem (nie miksujemy!). Banana kroimy na cienkie plasterki. 

    Na pierwszego wafla nakładamy od góry warstwę kremu i plasterki banana. Przykrywamy kolejnym waflem posmarowanym od dołu i góry kremem. W ten sposób przygotowujemy 3 warstwy. Na najwyższą nakładamy ostatnią warstwę kremu i plasterki banana, a na koniec obsypujemy orzechami. 
    SMACZNEGO DNIA!

    ..17..Ciecierzycowo-pomidorowa potrawka z bakłażanem i cukinią

    CZĘŚĆ!
    Brak Wam pomysłu na obiad?? To może zaproponuję coś pikantnego, pomidorowego z ciecierzycą, bakłażanem i cukinią w roli głównej! Jest to inspiracja egzotycznych smaków pochodzących z Maroka. Z pewnością nie zabraknie tutaj kolendry, kuminu, cynamonu, imbiru, czerwonej papryki i pasty harissa...

    Dziś polecam ostrą pomidorową potrawkę z ciecierzycą i bakłażanem!
     
    Składniki:
    • 250g suchej ciecierzycy
    • 1 passata pomidorowa (pomidory w kawałkach)
    • 1 bakłażan
    • 1 cukinia
    • 1 czerwona cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki pasty harissa
    • 1,5 łyżeczki cynamonu
    • 1,5 łyżeczki czerwonej papryki
    • 1 łyżeczka bazylii
    • pół łyżeczki kolendry 
    • pół łyżeczki imbiru
    • pół łyżeczki kuminu
    • pół łyżeczki kurkumy
    • sól himalajska i mielony kolorowy pieprz
    • 3 szklanki wody (ok. 0,75L)
    • oliwa z oliwek
    • kilka listków świeżej bazylii

     

    Wykonanie:
    Wieczorem ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez kilkanaście godzin. Wylewamy wodę i zalewamy ponownie świeżą. Wstawiamy garnek i po pierwszym zagotowaniu się ciecierzycy, wylewamy wodę z białym kożuchem. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy przez ok.30min. 

    W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Bakłażan i cukinię kroimy w duże plastry, które dzielimy na dwie połówki. Wszystkie warzywa podsmażamy przez ok.10 min na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.  Następnie wlewamy passatę pomidorową i 3 szklanki wody (ok.0,75L), podduszamy warzywa na delikatnym ogniu przez 10min. 

    Na koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę i wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5min. Potrawkę podajemy z listkami świeżej bazylii oraz brązowym ryżem.


    SMACZNEGO DNIA!









    ..16..Słodki krem brukselkowo-kukurydziany

    CZĘŚĆ!
    Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Dla niektórych jest za gorzka, a inni
    rozkoszują się w jej wyraźnym smaku. Ja mogę śmiało napisać, że uwielbiam brukselkę! 

    Wymyśliłam przepis, który skradnie podniebienia zarówno brukselko-żercom jak i brukselko-niejadkom. Brukselka w zestawieniu z gotowaną kukurydzą tworzy słodkie połączenie a prażone pestki dyni doskonale wpasowują się w delikatną
    konsystencję kremu.

    Dziś polecam krem brukselkowy z kukurydzą na słodko!

    Składniki:
    • 500g obranej brukselki
    • 2 ugotowane kolby kukurydzy
    • suszone warzywka na bulion warzywny
    • pół batata
    • pół szklanki pestek dyni
    • 1,5L wody
    • sól himalajska, pieprz biały/cytrynowy
    • pół łyżeczki kurkumy


    Wykonanie:
    Do garnka wrzucamy kilka łyżek suszonych warzyw na bulion oraz połówkę obranego i pokrojonego w plastry batata. Zalewamy wodą i gotujemy przez 15 min. W osobnym garnku wrzątkiem zalewamy kukurydzę i gotujemy przez 20min, studzimy i nożem obcinamy ziarna. Następnie obieramy i kroimy na dwie połówki główki brukselek. Dodajemy brukselkę do garnka z warzywami i gotujemy przez kolejne 15min. Na koniec dodajemy ugotowaną kukurydzę, dodajemy przyprawy i delikatnie solimy, gotujemy jeszcze przez 5min. Na patelni prażymy przez 5min pestki dyni. Krem nakładamy do miseczki i posypujemy na wierzchu pestkami dyni. 

    SMACZNEGO DNIA!

    ..15..Kokosowo-bananowe kosteczki z niespodzianką

    CZĘŚĆ!
    Sztandarowe połączenie rumu i kokosu. Rum pojawia się w zestawieniu z rodzynkami jako pyszne nadzienie, otoczone warstwą z kokosa i banana. Wszystko otulone delikatną kaszką jaglaną. Prawdziwe niebiańskie uniesienie. Uwielbiam Raw słodycze!

    Dziś polecam kosteczki z rumowym nadzieniem!



    Składniki (12-15szt.):
    • 200g wiórków kokosowych
    • 2 banany
    • 100g rodzynek
    • odrobina rumu
    • 6 łyżek gęstej części mleka kokosowego
    • pół szkl.kaszki jaglanej Baby Sun
    • 12-15 orzechów pekan


    Wykonanie:
    Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy kilka łyżek gęstej masy kokosowej oraz dwa obrane banany. Rękami rozgniatamy i mieszamy ze sobą składniki. Rodzynki zalewamy odrobiną rumu, miksujemy na gładką i gęstą masę. Na rękę nakładamy masę kokosowo-bananową a na środek umieszczamy masę rumową (wielkość ziarna fasoli). Formujemy kształt kosteczek. Na 2h wstawiamy do lodówki. Gdy pralinki stwardnieją obtaczamy je w kaszce jaglanej a na wierzchu układamy pekany . Przechowujemy w lodówce przez ok.5 dni.

    SMACZNEGO DNIA!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...