Multiwitaminowa sałatka owocowa


Jestem owocoholiczką, bo uwielbiam owoce i uważam, że najlepiej smakują w prostych kompozycjach. Sałatki owocowe goszczą u mnie bardzo często i zamiast jogurtu wolę je jeść z dżemem i sezamem. Sałatka tym bardziej będzie efektownie wyglądała, jeśli podamy ją w wydrążonym ananasie. W ten sposób na pewno zrobi duże wrażenie na gościach.

Dyniowy hummus z curry


Ciecierzycę gotuję zazwyczaj w hurtowych ilościach, tak aby zrobić z niej za jednym razem falafele (niedługo wrzucę na nie przepis!) oraz pasty. Jesienią upiekłam dynie, zblendowałam na mus i przełożyłam do słoików, które poddałam pasteryzacji. Dzięki temu mogę wykorzystywać masę dyniową do różnych potraw. Tym razem wykorzystałam jako dodatek do pasty z ciecierzycy.

Bałkańska ryżowa sałatka z bakłażanem i suszonymi pomidorami


Dziś podzielę się z wami pomysłem na pilaw z bakłażanem i suszonymi pomidorami. Jest to danie, które gościło na lunchu bałkańskim organizowanym przez Vegan Hooligan Crew. Uwielbiam tą  sałatkę i mogłabym ją jeść niemal codziennie!

Wegański smalec z białej fasoli (z jabłkiem i cebulką)


Tym przepisem zachwyciłam się u mojej cioci. Z początku sceptycznie do niego podchodziłam, bo smalec zazwyczaj kojarzy się z czymś bardzo tłustym. Nic bardziej mylnego! Wersja wegańska jest pożywna i bardzo dietetyczna, znalazła uznanie nawet wśród osób nie będących na roślinnej diecie. 

Dlatego też zachęcam aby w drodze powrotnej do domu wskoczyć do sklepu spożywczego po kilka produktów i zrobić ten przepis. Na pewno zachwycicie nim  swoich znajomych oraz rodzinę.

Orzechowo-śliwkowe trufle czekoladowe


Szybkie, zdrowe i czekoladowe - czego chcieć więcej?! Po prostu PYCHA! Jedne z moich najlepszych i najsmaczniejszych pomysłów na okazjonalne czekoladki.

Fasolka w pomidorowym sosie


Dziś przepis bardzo klasyczny. Uwielbiam prostotę tego dania, bo niewielka ilość składników powoduję, że danie jest szybkie w wykonaniu i niesamowicie smaczne. Poza tym nie można tutaj nic zepsuć. Gwarantuję, że będziecie często wracać do tego przepisu.

Hiszpański chłodnik czyli Gazpacho




Ostatnio eksperymentowałam z dietą witariańską, której podstawowym założeniem jest spożywanie i przygotowywanie posiłków z surowych składników. Zakochałam się w smooties'ach i zupach, dlatego dziś chciałabym podzielić się z wami jednym z moich ulubionych surowych przepisów.

Tajski ryżowo-bananowy deser na mleku kokosowym


Kolejna akcja Vegan Hooligan Crew za mną. Tym razem event przygotowaliśmy w słodkiej wersji i serwowaliśmy pyszności takie jak: torty, tarty, placki, ciasta, ciasteczka, pralinki i puddingi. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na mój słodki deserek. Inspirację do jego stworzenia zaczerpnęłam z tajskich orientalnych smaków.

Praliny Raffaello i Ferrero Rocher


Dziś Dzień Kobiet i zamiast sklepowych bombonierek proponuję pyszne i zdrowe pralinki, w dwóch ulubionych wersjach: raffaello i ferrero rocher.


Kurkumowy pasztet z morelami


Po moim ostatnim przeglądzie spiżarni stwierdziłam, że muszę wykorzystać spore zapasy kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy. Z bakali miałam do dyspozycji bio morele oraz bio żurawinę. Postanowiłam upiec uwielbiany zarówno przeze mnie jak i moich znajomych pasztet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...