Makaronowa sałatka z czarnymi oliwkami i słonecznikiem


Jak wielu z Was uwielbiam makaron, w każdej odsłonie, na zimno i ciepło. Zazwyczaj w prostej odsłonie ale zdarzają się przekombinowane pasty. Dziś przedstawiam sposób na ekspresową i smakowitą sałatkę na zimno. Dobry pomysł na ugoszczenie znajomych lub jako dodatek do grilla, bo w końcu już sezon się zaczął ;-)

Cynamonowa jaglanka jabłkowo-gruszkowa

Słodkie śniadania to moja specjalność. Mój dzień zazwyczaj zaczyna się od owsianki lub jaglanki z owocami i orzechami. Dodawajcie to co akurat macie pod ręką, nie bójce się eksperymentować!

Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa

Kasza jaglana jest produktem uniwersalnym, może być wykorzystywana na słodko do jaglanki z bakaliami lub słono np.w paście kanapkowej. Przepis ten pochodzi z eventu organizowanego przez Vegan Hooligan Crew pt."Kasza Lunch". Zakochałam się w tej paście od pierwszego spróbowania! Spróbujcie sami...

Bezjajeczna sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem

Kolejny niezawodny klasyk w wegańskiej wersji. Brak jajek to nie ujma dla tej sałatki, ponieważ warzywa z majonezem same się obronią w smaku ;-) Jeśli upieczecie je w piekarniku ich smak będzie bardziej intensywny, pozostanie więcej witamin, a ich kolor będzie żywszy.

Bigos wegetariański z boczkiem i kiełbasą


Zakupiłam kwaszoną kapustę i nie mogłam z niej upichcić nic innego jak tylko bigos! A w nim smak kwaśny i zarazem słodki, spora ilość dodatków a nad garnkiem unosi się aromatyczny zapach przypraw. 

Spróbujcie i oceńcie sami moją wariacje bigosu na bogato!

Sałatka śledziowo-buraczana z wegańskim majonezem (bez ryby)


Nie jadam ryb choć smak śledzia w sałatce majonezowej z dawnych lat nadal chodzi mi po głowie od pewnego czasu. Dobra okazja do jej przyrządzenia przyszła wraz ze świętami wielkanocnymi. 

Natknęłam się na ten przepis przeglądając ebooka pt."Dobre Decyzje - Kuchnia bez ości", którego wydała organizacja Otwarte Klatki. Szczerze zachęcam do przewertowania ich pomysłów! Ebooki "Dobre Decyzje" są darmowe i możecie je ściągnąć kopiując oraz wklejając w przeglądarkę poniższy link:

http://www.otwarteklatki.pl/dobre-decyzje/#.VS9-7JP6rfY 

Staropolski wegetariański żurek z białą kiełbasą i boczkiem

Dawno nie jadłam już żurku, tak na prawdę to upłynęły ponad 2 lata! A przecież uwielbiam żurek, bo ma kwaskowaty posmak. Ten kto myśli, że nie można zrobić dobrego  żurku bez mięsa jest w olbrzymim błędzie! 

Nie chwaląc się (zbyt przesadnie :-D) zdradzam Wam przepis na najlepszy żurek jaki kiedykolwiek jadłam! Nawet biała kiełbasa i boczek znalazły się w mojej zupie...oczywiście sojowe ;-)

Poznański galart z tofu i warzywami (wegańskie zimne nóżki z agarem)

 
 Tofu w galarecie robiłam jako jedno z tegorocznych wielkanocnych dań, ale myślę, że może być pomysłem na rodzinne imprezy jako alternatywna dla "zimnych nóżek". Oczywiście podajemy z takimi samymi dodatkami, czyli świeżym chlebem i octem jabłkowym lub maggi.

Zupa pomidorowa z awokado i selerem naciowym (RAW witariańska)


 Warto próbować nowych nieodkrytych przez nas diet i kuchni, ponieważ ich różnorodność nadal może nas zachwycić. Tak też stało się za sprawą blogu "Vi&RAW, dzięki któremu pokochałam dania witariańskie. Warto co jakich czas porzucać nasze sprawdzone smaki, by odkryć coś nowego, co zachwyci nasze podniebienia.

Główną zaletą dań surowych jest to, że dostarczają całą gamę witamin, enzymów, soli mineralnych i innych związków roślinnych, które nie uległy degradacji podczas obróbki termicznej. Wszystko co najcenniejsze w roślinie, zostanie w całości dostarczone naszemu organizmowi i wykorzystane w celach odżywczych oraz leczniczych.

Moja witariańska warzywna zupa ma jeszcze jedna zaletę-oczyszcza organizm, przyspiesza przemianę materii i spalanie zbędnego tłuszczu za sprawą termogennych substancji zawartych w warzywach i przyprawach.

Wegański pasztet z ogórkiem kiszonym i papryką konserwową

Tym razem upiekłam pasztet w całkowicie wytrawnej odsłonie, bez owocowego posmaku. Przedstawiam Wam lekko kwaskowy pasztet w sam raz na różnego rodzaju spotkania, imprezy rodzinne ale także jako dodatek do świeżego chlebka na śniadanie czy kolację . Na co dzień i od święta idealny pomysł na pożywny posiłek.

Ciasto makowo-pomarańczowe z czekoladą (wegańskie, bezglutenowe, bezjajeczne)


Intrygowało mnie połączenie maku z pomarańczą. W pierwszej chwili wydaje się być dziwne, ale w internecie widnieje niezliczona ilość przepisów z tym zestawieniem.  
Wygląda to na banał i klasyk, jednak na polskich stołach nieczęsto idzie spotkać i posmakować takiego ciasta. Dopełnieniem tego słodkiego wydania jest polewa z gorzkiej czekolady i posypka ze startej skórki pomarańczy. Mówię wam, niebo w ustach...mhhh

Marokańskie falafele z burakami i tymiankiem (wegetariański burger z ciecierzycy)


Falafele! Każdy weganin i wegetarianin powinien je znać. Osobiście jestem ich wielką fanką.  Uważam, że najlepiej smakują w zestawieniu z sosem czosnkowym. To prawdziwy marokański rarytas. Wystarczy dołożyć pitę lub tortillę oraz świeże warzywa i pyszny egotyczny obiad mamy na talerzu!

Koperkowa sałatka z fenkuła włoskiego,ogórka i jabłka

Oto przepis na ekspresową i niebanalną sałatkę. Byłam ciekawa połączenia smaku tych wszystkich warzyw. Muszę przyznać, że sałatka wyszła bardzo smaczna. Jest idealna jako dodatek do wegetariańskich burgerów czy zapiekanek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...