Surowa mrożona szarlotka RAW

Sezon truskawkowy w pełni ale ja nie zapominam o pysznych polskich jabłkach. Przepis ten podesłała mi koleżanka i został przygotowany na słodki event "Hola, Hola a gdzie słodkie?" organizowany przez Vegan Hooligan Crew. 
Ciasta się nie piecze, a ... mrozi! W przeciwnym razie nie bylibyśmy w stanie ukroić ładnego kawałka, bo rozpadałoby się podczas pierwszego zanurzenia noża. Opracowałam jeszcze jeden patent na zmielenie wszystkich składników, aby nie spalić przypadkiem blendera, ale o tym poniżej ;-)

Ziołowe szaszłyki z warzyw i tempehu idealne na grilla

Przygotowałam kolejny post dotyczący przepisów z grilla. Chyba każdy z nas kojarz grill z szaszłykami, a te jak wiecie nigdy nie są nudne. Można wbijać na patyczki co nam w duszy gra i...jest akurat w domowej spiżarni ;-) 
Moim najnowszym zakupem jest TEMPEH, czyli podstawowy składnik kuchni indonezyjskiej. Są to ziarna fermentowanej soi, które są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Tempeh ma lekki orzechowy posmak i idealnie nadaje się do grillowania, smażenia, duszenia, mielenia oraz jako dodatek do zup i farszów.

Jarmużowo-pokrzywowa sałatka z warzywami i sosem czosnkowym

Długi weekend czerwcowy zapowiada się ciepły i słoneczny, więc pewnie wielu z was będzie spędzać czas przy grillach. Z tą myślą wrzucam pomysł na smaczną bombę witaminową z jarmużu, pokrzywy i innych warzyw, którą polałam domowym sosem czosnkowym. 

Zaskoczeni POKRZYWĄ?! Wielu pewnie nie wpadłoby na pomysł by wykorzystać ją w kuchni, bo uważana jest za zwykły chwast. To olbrzymi błąd! Pokrzywa to doskonałe (i darmowe!) źródło minerałów i witamin, zawiera m.in. wit.C, K1, B2, wapń, żelazo, potas, jod i krzem. Wzmacnia organizm, oczyszcza z toksyn, poprawia przemianę materii, korzystnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego, trzustki, wątroby i żołądka, ma działanie bakteriobójcze oraz przeciwbólowe. 

Mam nadzieję, że przekonałam was, abyście włączyli do swojej diety pokrzywę, czy to w formie sałaty, zupy, naparu albo soku- każde rozwiązanie to krok w stronę poprawy waszego zdrowia. To co...rozpalamy grilla i bierzemy się za świętowanie?!

Zielona potrawka sojowo-ryżowa ze szparagami

Brak pomysłów na obiad? To może 1-garnkowa sojowa potrawka z warzywami i brązowym ryżem? Dominuje w niej kolor zielony, bo znajdziecie w niej brokuła, brukselkę, zieloną fasolkę i hit wiosenny w postaci szparagów ;-) A co! Jak szaleć to na bogato ;-P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...