Thai Green Curry czyli tajskie zielone curry z tofu

Podróżując po Azji spróbowałam wiele orientalnych specjałów. Jadłam dania tajskie, wietnamskie, kmerskie, hinduskie i laotańskie. Kuchnie te, całkowicie różniące się od siebie, zawsze łączyła świeżość i aromatyczność użytych warzyw oraz ziół. To co pokochałam najbardziej było lekkie, aromatyczne, pikantne, pachnące świeżą kolendrą z kokosowym sosem i pysznymi kolorowymi warzywami, do tego smakowicie pachnący jaśminowy ryż...czyli zniewalające TAJSKIE ZIELONE CURRY!

Komponując ten przepis starałam się wiernie odtworzyć i mam nadzieję, że udało mi się to wykonać z dużym powodzeniem. Tajskie curry uważam  jedno z moich popisowych potraw :-D Podczas moich wypraw wielokrotnie je jadłam, zarówno w wersji z tofu jak i bez, z zielonym curry, ale również żółtym i czerwonym. Na polskim rynku znajdziemy wiele składników, dzięki którym ugotujemy podobną wersję tajskiego zniewalającego curry, musimy jednak posłużyć się kilkoma tajemniczymi składnikami m.in. zieloną pastą Lobo, świeżą kolendrą, suszonymi liści kaffiru (limonki) i ostrymi papryczkami chilli.

To danie jest idealne dla wszystkich smakoszy azjatyckich smaków oraz osób lubiących poszaleć w kuchni wprowadzając urozmaicenie w swojej diecie :-)
Zapraszam na moje popisowe danie czyli piekielnie ostre i niebiańsko aromatyczne tajskie zielone curry!

Chia smoothie z letnich owoców


Czy wiecie, że nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż mięso łososia atlantyckiego? Pewnie nie wiecie też, ze mają więcej wapnia niż mleko krowie oraz żelaza niż szpinak! Szałwia hiszpańska była wykorzystywana już wiele wieków temu w Meksyku przez Azteków. Cenili jej nasiona za dużą zawartość pełnowartościowego białka, magnezu kojącego skołatane nerwy i fosforu wzmacniającego kości.

Warto urozmaicać swoją dietę w nasiona szałwii hiszpańskiej, bo polepsza naszą koncentrację, poprawia pracę mózgu i zmniejsza ryzyko zachorowania na demencję starczą m.in. chorobę Alzheimera. Wspomaga również układ trawienny i poprawia wzrok.

Po zmieszaniu z płynem te pełne zdrowia malutkie ziarenka bardzo szybko pęcznieją i zamieniają koktajl w gęsty deser. Zachęcam do wypróbowania NASION CHIA w Waszej kuchni!

Waniliowa kasza jaglana z brzoskwiniowym musem

Słodkie śniadania weszły na stałe do mojego menu. Nie wyobrażam sobie lepszego początku dnia niż zdrowa, odżywcza i ciepła jaglanka lub owsianka. Czuję, że daje mi ona dużo energii i nasyca bardziej niż kanapki z wege pastami czy sałatki z surowych warzyw. Przyłączcie się do mnie i posmakujcie w cudownych owocowych śniadaniach.

Śniadanie w 8min czyli jaglanka borówkowo-malinowa z bakaliami

Gdy z rana nie macie dużo czasu, spieszycie się do pracy lub na uczelnia, albo zaspaliście a chcecie zjeść coś pożywnego przed wyjściem z domu, polecam wam ten ekspresowy i dziecinnie prosty przepis! W czasie kiedy ubieracie się, pakujecie torbę lub wykonujecie makijaż, śniadanie samo się zrobi. Kasza jaglana ugotuje się w mniej niż 10min, a dodanie do niej pozostałych składników to kwestia kilku ruchów nadgarstka. Nie trzeba nic kroić, miksować czy moczyć dzień wcześniej.

Proste morelowe ciasteczka zbożowe z migdałami

Co powiecie na słodką ale zdrową alternetywę sklepowych słodyczy?!?! ... Zamiast faszerować się pustymi kaloriami, chemicznymi dodatkami, tuczącym syropem glukozowo-fruktozowym i bezwartościową oczyszczoną białą mąką ostatnio upiekłam odżywcze i zdrowe ciasteczka. 
Użyłam mąki owsianej, syropu klonowego, płatków żytnich, nierafinowanego oleju kokosowego, migdałów i świeżych moreli z domowego ogrodu. Ciasteczka a raczej małe placuszki wyszły przepyszne! Na pewno będę wracać do tego przepisu jakiś czas!
Myślę, że nie muszę już nic więcej dodawać by was zachęcić do tego wypieku...

Orzeźwiający różowy smoothie owocowy


Latem dostępność rozmaitych świeżych owoców jest na wyciągnięcie ręki, dlatego trzeba z niej korzystać póki sezon w pełni. Lekkie desery, koktajle i wszelkie potrawy są zawsze mile widziane podczas upalnych dni...

Dziś przygotowałam orzeźwiający koktajl - smoothie z soczystych owoców. Jabłka w moim domu dostępne są przez cały rok. Z bananów korzystam bardzo rzadko, ponieważ zalewane są (dosłownie!) chemicznymi substancjami dwukrotnie - aby zatrzymać dojrzewanie podczas transportu, a następnie spryskiwane cieczą przyspieszającą ich rozwój. Jednak od czasu do czasu mam na nie ochotę, choć prawdę mówiąc ich smak umywa się do tych rosnących i dojrzewających w naturalny warunkach.

 Grejpfrut jest idealnym owocem, który tworzy balans między smakiem słodkim a gorzkim i kwaśnym, natomiast świeże letnie truskawki mają cudowny smak oraz aromat, więc dodaję je gdzie tylko mogę!

Fast Foodowe Zakopane

Dlaczego na urlopie wolałam sama gotować niż zajadać się goframi, pierogami i lodami na Krupówkach?
Wieczorami wybierałam się na długi spacer po mieście, siadałam w zacisznej kawiarence na uboczu Krupówek, zamawiałam zieloną herbatę i czytałam książkę Beaty Pawlikowskiej "Największe kłamstwa naszej cywilizacji", którą wszystkim bardzo polecam!
W tym roku mój 4-dniowy urlop spędziłam w Zakopanem, z którego wróciłam naładowana pozytywną energią płynącą z przepięknych górskich widoków oraz czystego świeżego powietrza. Pomimo zmęczenia po powrocie z wypraw szłam na kilku km spacer po mieście. Mijałam liczne puby, bary, knajpy, restauracje oraz liczne budki z oscypkami, goframi i lodami. Jestem wegetarianką, z przerwami weganką, ale na upartego zawsze bym  znalazła coś do jedzenia (m.in. kasza gryczana z warzywami, naleśniki z owocami, pierogi z kapustą, lody, gofry z owocami). 
Zapachy docierające do mnie z tych miejsc były bardzo nieprzyjemne. Czułam spalony tłuszcz, widziałam gumowe i stare gofry, chemicznie wędzone oscypki, pierogi i naleśniki na bezwartościowej białej mące z białym cukrem a także lody z proszku. 

Chcę zdrowo się odżywiać, chcę jeść prawdziwe jedzenie, chcę być zdrowa, dlatego postanowiłam jeszcze przed wyjazdem, że podczas pobytu w górach będę gotowała własne posiłki. Umożliwiła mi to kuchnia, która była do dyspozycji gości w wynajmowanym przeze mnie pensjonacie. Jedyne na co sobie pozwoliłam to dobrej jakości sypana zielona herbata  w spokojnej cukierni na końcu Krupówek.
Pewnie zadajecie sobie pytanie co jadłam?! Pukacie się w głowę i myślicie że zwariowałam, bo większość czasu stałam przy garach. Otóż nie!
Moje menu było bardzo różnorodne, odżywcze i naturalne, a do tego proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Z domu zabrałam potrzebne produkty które były podstawą moich dań, a resztę składników kupiłam w dobrze zaopatrzonym markecie. Przyrządzałam posiłki zazwyczaj wieczorem, rano pakowałam w pudełko i zabierałam ze sobą w góry.  

Oto lista produktów, które wzięłam ze sobą:

ŚNIADANIE:
-kasza jaglana (woreczek50g)
-mieszanka płatków owsianych, żytnich i zarodków pszennych (woreczek 50g)
-mieszankę orzechów (laskowe, nerkowce, migdały, włoskie) ok.100g
-mieszanka rodzynek i żurawiny (woreczek 50g)
-słonecznik łuskany (woreczek 50g)

OBIAD & KOLACJA:
-młynek 2w1 z solą himalajską i kolorową mieszanką pieprzu
-słoiczek oliwy z oliwek
-słoiczek domowego sosu vinegrette 
-makaron ryżowy (woreczek 50g)
-soczewica czerwona (woreczek 50g)
-razowy kus kus (woreczek 50g)
- ryż brązowy (woreczek 100g)
-słoik domowych buraczków

DODATKOWO:
-domowa mieszanka pokrzywy, bratka i skrzypu (proporcja 1:1:1)
-sproszkowana japońska zielona herbata matcha
-dobrej jakości woda wysokozmineralizowana (2 butelki)
-mieszanka zmielonego ostropestu i proszku SUPER DAY MIX (firmy Diet Food) 
-chleb żytni na zakwasie z całymi nasionami (siemieniem, dynią i słonecznikiem)

 KUPIŁAM NA MIEJSCU:
-sezonowe owoce (brzoskwinie, morele, arbuz, borówki, truskawki, maliny) oraz jabłka, gruszki i cytryny
-warzywa (sałata rzymska, cebula, papryka, cukinia, ogórek, pomidor, awokado, pęczek rzodkiewek)
-kapusta modra (woreczek 100g)
Płatki owsiano-żytnie z borówkami, truskawkami, żurawiną i orzechami laskowymi na pyszny początek dnia!
Kasza jaglana podana z malinami, borówkami i migdałami oraz rodzynkami
Przygotowanie ŚNIADAŃ zajmowało max.15 min. Wstawiałam garnek z wodą i kaszą jaglaną na zmianę z płatkami zbożowymi. Po ugotowaniu dodawałam garść opłukanych orzechów (każdego dnia inny rodzaj), rodzynek lub żurawiny oraz świeże owoce (morele z brzoskwiniami, jabłko z gruszką, borówki z truskawkami lub malinami).

Na DRUGIE ŚNIADANIE składała się najczęściej kanapka z 2 kromek żytniego chleba posmarowana awokado, plasterkami pomidora i piórkami cebuli, posypana szczyptą soli i pieprzu.
Brązowy ryż z nasionami słonecznika, surówką z kapusty modrej na obiad oraz kolacja składająca się z sałaty rzymskiej, warzyw i domowego sosu vinegrette


OBIAD to ugotowany ryż z ziarnami słonecznika oraz surówką z marchewki i jabłka, czy soczewica z cebulką i tartymi buraczkami. Dzień wcześniej gotowałam brązowy ryż lub soczewicę i w czasie gotowania przygotowywałam dodatki, następnie mieszałam ze sobą składniki i po przestudzeniu przekładałam do pojemników.

PODWIECZOREK. Gdy miałam ochotę na coś słodkiego sięgałam po słodkie brzoskwinie i arbuza lub domowe ciasteczka owsiano-żytnie z jagodami, które upiekłam dzień przed wyjazdem. Przygotowanie ciasta na ciasteczka, ich upieczenie i posprzątanie zajęło mi zaledwie 50min!!! Dziecinnie proste, a jakie pyszne :-D Od dziś koniec z napakowanymi chemią sklepowymi ciasteczkami. Jak najdzie mnie ochota na coś słodkiego będę piekła własneciasteczka, ciasta i przyrządzała owocowe desery bez chemii oraz sztucznych i martwych składników jak biały cukier czy biała mąka.
Razowy kus kus z surowymi warzywami (papryka czerwona+cukinia+czerwona cebula+rzodkiewka)
Makaron ryżowy z musem jabłkowo-gruszkowo-brzoskwiniowym i cynamonem (jabłko i gruszkę starłam na tarce o grubych oczkach, a brzoskwinie pokroiłam w kostkę. Następnie podgotowałam owoce w garnku, zredukowałam sok z owoców, przyprawiłam szczyptą cynamonu i wyłożyłam masę na makaron).
Wieczorem na KOLACJĘ  jadłam sałatę z warzywami polaną sosem vinegrette, kus kus z warzywami albo makaron z musem jabłkowo-gruszkowo-brzoskwiniowym. Gotowałam jednocześnie główny produkt (ryż, kus kus, makaron czy soczewicę) zarówno na obiad jak i kolację, więc oszczędzałam czas. Gdy wracałam z gór dodawałam potrzebne składniki (warzywa, sos, owoce), mieszałam i danie było już gotowe do jedzenia.

Do picia wybierałam wodę przegotowaną z wodą wysokozmineralizowaną i sokiem z cytryny (podczas upałów i wysiłku fizycznego mocno się pocimy, przez co tracimy wiele cennych minerałów, dlatego ważne jest nawadnianie organizmu  dobrej jakości wodą). Parzyłam również mieszankę ziółek oczyszczających, piłam rano wodę z mieszanką ostropestu i proszku Super Day Mix a także pobudzającą i oczyszczającą zieloną herbatę. 

Jak sami zauważyliście posiłki nie były skomplikowane w przyrządzeniu, zabierały mało czasu, a mimo to były zdrowe, pożywne i smaczne.  Nie miałam żadnego problemu z ich przyszykowaniem i spakowaniem na górski trekking. Warunek jest jeden - trzeba poświęcić ok. 30min w kuchni by w pełni o siebie i swoje zdrowie zadbać! Było szybko, prosto, smacznie i zdrowo ale również oszczędnie, bo nawet fast foodowe jedzenie sporo kosztuje.
A na koniec kilka fotografii z górskich szlaków :-)

Pieczarkowa komosa (quinoa) z suszonymi pomidorami

Ostatnio miałam już dosyć makaronów, ryżu, ziemniaków i batatów, więc zerknęłam do mojej domowej spiżarni w poszukiwaniu obiadowej inspiracji. Natrafiłam na czarną    KOMOSĘ RYŻOWĄ czyli QUINOĘ

Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego poddali ją badaniom i stwierdzili, że jest ona bogata w pełnowartościowe białko czyli zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy. Ponad to ma działanie antynowotworowe, obniża stężenie cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy. Jest produktem bezglutenowym, więc zaleca się osobom chorym na celiakię. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje skoków cukru we krwi i mogą spożywać ją cukrzycy. Na dodatek posiada całą gamę witamin (Wit.B6, A, E, kwas foliowy, niacyna, tiamina) oraz minerałów (magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód i cynk).

Podsumowując: WARTO JEŚĆ KOMOSĘ! bo ma niesamowicie wiele wartości prozdrowotnych i jest doskonałym uzupełnieniem naszej codziennej diety.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...