Czekoladowy koktajl Figo-Fago

>FIGI<  >FIGI< >FIGI< już czas na figi! Jesień w Chorwacji to czas na dojrzałe i słodkie figi, które również dostępne są u nas. Po wysuszeniu owoców przechodzą niesamowitą przemianę, jak dla mnie mają inny smak w porównaniu do świeżych, nie mówiąc już oczywiście o konsystencji. Cena w sklepie za 1 sztukę za bardzo nie przyciąga do kupowania, ale raz do roku możemy zaszaleć i zrobić coś z nich super smacznego oraz zdrowego ;-)

Dlaczego warto jeść FIGI???...bo obniżają poziom złego cholesterolu, bo usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego i pokarmowego, bo są znakomitym przeciwutleniaczem, bo przeciwdziałają zaparciom, bo są bogate w potas 
i przede wszystkim bo są po prostu PYSZNE!!!

Podwójnie czekoladowa tarta z letnimi owocami

Kalendarzowa jesień nastała a zimny wiatr polarny daje nam to odczuć w ciągu dnia i nocy na własnej skórze. W słońcu gorąco, w cieniu zimno...nie wiadomo jak się ubrać, umieramy się za lekko i marzniemy  lub przegrzewamy bo ubraliśmy się jak cebulka. A to wszystko oznacza, że niedługo przeziębienia będą nas łapać i pochmurne nastroje... 

Ja się z tym nie zgadzam i wrzucam przepis na LETNIĄ OWOCOWĄ TARTĘ!  Zdaję sobie sprawę, że jest problem ze znalezieniem świeżych jagód czy truskawek, ale dla chcącego nic trudnego. ;-D 

Dyniowy krem z pieczonych warzyw


Jesień nastała więc czas na SEZON DYNIOWY. A skoro dynia to koniecznie pieczona i zmiksowana na pyszną, kremową zupę! Moja ulubiona odmiana to pochodząca z Japonii DYNIA HOKKAIDO. Nie ma mdłego smaku, jak nasza zwykła polska, a do tego nie trzeba obierać jej ze skórki. To istna oszczędność czasu! Tak wiem, jestem leniwa...ale jak już pisałam wielokrotnie, moje dania zazwyczaj są ekspresowe, bo nie lubię spędzać długich godzin przy garach...tę przyjemność lepiej dozować sobie z umiarem ;-)

Kiedy warzywa znajdują się w piekarniku mamy czas dla siebie, możemy poczytać sobie ulubiona książkę czy obejrzeć serial, albo...poćwiczyć na ORBITREKU. To mój najnowszy zakup, z którego ogromnie się cieszę <jupi>. Mam nadzieję, że idealnie sprawdzi się jako sposób na aktywne spędzenie czasu podczas oglądania filmów...

Macie może jakieś doświadczenia z domowymi orbitrekami??? Ktoś ma trenażer eliptyczny i regularnie ćwiczy, może jakieś porady macie dla mnie? Mam nadzieję, że to nie są pieniądze 'wyrzucone w błoto' i niedługo dam znać jakie są moje odczucia oraz przede wszystkim efekty!

Kokosowy chia pudding z mango i melonem

Czy wiecie,że nasiona chia poleca się osobom po  złamaniach kości? Ja nie miałam o tym pojęcia! Dowiedziałam się o tym od znajomej, którą odwiedziłam w Niemczech na początku września. Miała ona na początku tego roku bardzo poważny wypadek na nartach. W szpitalu spędziła kilka tygodni ze skomplikowanym złamaniem nogi i  właśnie tam polecono jej codziennie spożywanie  1 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej. 

Jak dotąd posypywała bułkę lub chleb nasionami, ale nigdy nie próbowała ich w jakikolwiek sposób przyrządzić. Dlatego postanowiłam  urozmaicić jej podanie i zaproponowałam pudding chia na mleku kokosowym, którego też nigdy nie miała okazji spróbować. W markecie udało nam się znaleźć odpowiednio dojrzałe mango (nie za twarde i nie za miękkie), a w domu czekał w lodówce wcześniej zakupiony miodowy melon.

Gosiu, mam nadzieję że deser przypadł Ci do gustu i będzie dla Ciebie inspiracją do dalszych zastosowań tych cudownych malutkich czarnych nasionek ;-)

Komosa kokosowo-borówkowa

Odkryłam kolejny nowy pyszny i zdrowy produkt! Mowa tutaj o BIAŁEJ KOMOSIE, którą wykorzystałam do ugotowania pożywnego słodkiego śniadania ;-) 

Quinoa spokrewniona jest z amarantusem i jej największą zaletą jest wysoka zawartość pełnowartościowego białka - zawiera m.in. lizynę (buduje chrząstki), argininę i histydynę (stymuluje hormon wzrostu i wspomaga odporność) oraz metioninę (chroni wątrobę i wspomaga w eliminacji nadmiaru tkanki tłuszczowej). Poza tym zawiera wit. E, C, B i sole mineralne (magnez, potas, miedź, cynk). 

Jest produktem BEZGLUTENOWYM o niskim indeksie glikemicznym. Można wyliczać jej atuty jeszcze przez wiele zdań, ale myślę, że zainteresowani znajdą bez trudu niezbędne informacje w internecie czy książkach. Najważniejsze jest jednak, abyście po prostu jej spróbowali...bo po prostu warto ;-)

Risotto z kalarepy i cukinii

W internecie i książkach kucharskich roi się od przepisów na risotto z grzybami, szparagami czy brokułami. Naszła mnie ochota na dobre danie z ryżem w roli głównej, ale nie chcę się powtarzać i powielać tych samych pomysłów... Jedliście kiedyś gotowaną kalarepę i cukinię? Nie? Ja też nie... dopóki nie stworzyłam tej pysznej potrawy! 

Praliny kokosowo-morelowe

Praliny 3-składnikowe na imprezkę urodzinową przyjaciela?! Czemu nie! Roboty tyle co nic, a zadowolenie na twarzy znajomych-bezcenne ;-) Zapraszam do zapoznania się z przepisem na ekspresowe praliny, które wszystkim będą smakowały.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...