Proste i szybkie pancakes (bez cukru, tłuszczu i mleka)

Od dawna poszukiwałam przepisu na idealne PANCAKES. Najwięcej przepisów można znaleźć na amerykańskich blogach, często jednak wykorzystywane są gotowe mieszanki różnych mąk razem z substancjami spulchniającymi, które nie są dostępne w Polsce.  Po wielu próbach i poszukiwań wreszcie znalazłam kilka ciekawych propozycji, z których wyciągnęłam to co najlepsze i złożyłam w jedną smaczną całość.

Moje idealne amerykańskie naleśniki  spełnia kilka ważnych warunków, którymi kierowałam się przy komponowaniu tej receptury:
 - bezcukrowe
-są bezglutenowe
-są beztłuszczowe 
-mają mało składników
-są  łatwe w przygotowaniu
-są zdrowe, puszyste i pyszne! 

Czekoladowe ciasto buraczane z kremem kokosowym

Nie byłabym sobą gdybym co jakiś czas nie eksperymentowała w kuchni. Z jednej strony coś oryginalnego, a z drugiej strony szybkiego i prostego.  Przykładem tego połączenia może być moje ciasto buraczkowo-kokosowe!

Po upieczeniu ciasta i spróbowaniu jeszcze ciepłego kawałka, byłam ogromnie rozczarowana smakiem. Aromat buraka był mocno wyczuwalny, wręcz agresywny i ziemisty. Nawet krem kokosowy nie potrafił go zniwelować. Zawiedziona smakiem w pierwszej chwili chciałam go wyrzucić, ale dałam mu drugą szansę i postanowiłam go  zostawić na noc w lodówce, co okazało się to strzałem w 10!
Burak jest dość wyrazistym w smaku warzywem, dlatego jeśli robi się z niego sok czy ciasto, należy odstawić je na kilka godzin w lodówce. Dzięki temu aromat będzie subtelniejszy  i nie będzie już drapał w garde ;-)

Mini cukinia faszerowana pomidorowo-pieczarkowym pęczotto


Uwielbiam JESIEŃ <3 <3 <3 Jeśli ktoś mówi, że jest to nudna pora roku, w której nie ma smacznych produktów, to jest w olbrzymim błędzie! Na targu można znaleźć takie cudne rarytasy jak ta okrągła mini cukinia...czyż nie jest słodka?! Musiałam ją mieć!  Dopiero po zakupie cukinii zaczęłam się zastanawiać jak ją przyrządzić...i wymyśliłam
moje pierwsze smakowite PĘCZOTTO ;-) 
Wydaje mi się, że danie wyszło bardzo zdrowe, sycące i proste w wykonaniu, a na dodatek w dość niekonwencjonalnej oprawie, która zaskoczy Waszych weekendowych gości. 
To co-pieczecie?!

Włoskie Grissini z hummsem pomidorowo-rozmarynowym i paprykowym

Niedawno jdżąc na rowerze nieodpowiednio ubrana przeziębiłam się. W moim przypadku wszystko zaczyna się od bolącego gardła, potem przychodzi czas na kichanie i katar, a na końcu dopada mnie zapalenie zatok. Gdy już nie wyrabiałam w pracy i musiałam wziąć kilka dni urlopu, miałam dużo wolnego czasu w domu. Nie wychodziłam do sklepu, bo nie byłam w stanie, a miałam wielką ochotę na coś do przegryzienia ;-) Wszystko to sprawiło, że w mojej głowie zrodziło się kilka ciekawych pomysłów!
Przeziębienie w moim przypadku miało swoje zalety, bo dziś mogę podzielić się z Wam  recepturą na domowe paluszki z warzywnymi pastami ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...