Pijane Trufle (z marcepanem i rumem)

 
To jest mój 100 POST na blogu !!! Nie myślałam, że się tak bardzo zaangażuję w blogowanie i będzie mi to sprawiało tak wielką frajdę ;-) Chciałam stworzyć WIRTUALNY PRZEPIŚNIK wraz ze zdjęciami potraw, by co jakiś czas powracać do sprawdzonych i smacznych przepisów. Po pewnym czasie słyszałam od znajomych (których poinformowałam o moim blogu), że wypróbowali mój przepis, danie im smakowało i wykorzystuję ciekawe produkty, o których nigdy jeszcze nie słyszeli. Bardzo było miło tego słuchać, więc utworzyłam konto na fb i innych social media, by być bardziej dostępną dla wszystkich i kontynuować to co stworzyłam. 

Dziękuję wszystkim za rok spędzony razem na blogu Make-Life-Green,  przemiłe komentarze i ciekawe pytania. Z każdą pozytywną reakcją z Waszej strony umacniam się w przekonaniu, że robię dobrą robotę ;-)

Moje osobiste PODZIĘKOWANIE za Waszą obecność i wsparcie na blogu odzwierciedlam w tym słodkim przepisie na marcepanowe pralinki z rodzynkami w rumie. Jeszcze zdążycie je 'ukulać' na SYLWESTROWĄ NOC i pokazać swoim gościom, że weganie nie odmawiają sobie przyjemności w życiu rezygnując z mięsa i produktów odzwierzęcych! 

Przy okazji zbliżającego się szybkimi krokami Nowego Roku życzę Wszystkim MOIM CUDOWNYM CZYTELNIKOM wiele radości i szczęścia, podążania własną drogą, satysfakcji z tego co robicie i kim jesteście, osiągnięcia kolejnych sukcesów a także spełnienia najskrytszych marzeń!

Pasztet 3 w 1 (z ogórkiem konserwowym i koperkiem)

Niestety ostatnio Was zaniedbuje jeśli chodzi o zamieszczanie nowych przepisów. Niestety złośliwość rzeczy martwych...mój laptop odmówił mi współpracy. Ze względu na okres świąteczny jego naprawa bardzo mocno się przedłużyła, a przez to moja nieobecność na blogu. Bardzo za to Was przepraszam, ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że cały czas możecie mnie śledzić mój profil Make-Life-Green na facebook'u, instagramie a także pintereście, gdzie systematycznie dodaję zdjęcia czy ciekawe artykuły do poczytania! Wpadajcie ;-)

Dosyć już tych przeprosin, pora na konkrety! Dziś w roli głównej PASZTET! Na święta Bożego Narodzenia zawsze piekę wege pasztet, chyba to już stało się moją tradycją ;-) Piszę w przed dzień Sylwestra, a ten wytrawny wypiek idealnie nadaje się jako pyszna zimna lub ciepła przystawka. Można go podać z sosem tatarskim i chrupiącą bagietką. Ja tak właśnie go zajadałam...mniam! Do przygotowania pasztetu użyłam aż 3 RODZAJE SOCZEWICY: CZARNĄ, ZIELONĄ i CZERWONĄ, a smakudodał ogórek konserwowy i koperek. Myślę, że dosyć Wam już apetytu narobiłam, dlatego po prostu zapraszam do skorzystania z pomysłu!

Owsianka Hinduskiego Pasterza

Owsianka wszystkim w tym również i mnie, kojarzy się z mlekiem, bakaliami, dżemami i powidłami, owocami i innymi słodkimi dodatkami. W książkach i internecie znajdziecie 
tysiące takich przepysznych przepisów!
Uwielbiam taką słodką wersję śniadaniową owsianek, ale jakiś czas temu wpadłam na pomysł by pierwszy raz ugotować ją w wytrawnym wydaniu. Miałam na myśli taką z warzywami i ostrymi przyprawami, aby rozgrzała mnie w zimny i deszczowy dzień

Tak na prawdę nie miałam za bardzo wyboru, bo ze względów zdrowotnych musiałam zostać w domu bez większych zapasów spożywczych. Przejrzałam mój arsenał żywności w  spiżarni i lodówce, po czym skomponowałam prostą i pyszną potrawkę owsianą, którą każdy będzie mógł posilić się po ciężkim dniu albo zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.

Mnie osobiście bardzo przypadła do gustu obiadowa odmiana owsianki bezglutenowej z ostrymi przyprawami indyjskimi, więc polecam ją Wam do wypróbowania 
w własnej kuchni ;-) 

Kosmetyki Miesiąca - Pielęgnacja Twarzy

Blog stworzyłam z myślą o zamieszczaniu wegańskich przepisów, ale z biegiem czasu koncepcja się rozrasta i chciałabym się z Wami dzielić również recenzjami restauracji, warsztatów kulinarnych, sportowymi osiągnięciami, a także kosmetycznymi nowościami.

Moim odkryciem miesiąca są naturalne, ziołowe kosmetyki polskiej firmy Sylveco. Przez ponad miesiąc stosowałam je codziennie i po tym czasie wreszcie mogę się wypowiedzieć na ich temat. 

Jaglanka z masłem orzechowo-bananowym


Wracam dziś do Was po dłuższej przerwie. Przepraszam, za zaniedbanie! Przez miesiąc miałam problem z internetem w domu, a w biurze przez nawał papierkowej pracy nie miałam możliwości zamieszczania większej liczby postów na blogu.

Ostatnio też z poważnych powodów zdrowotnych musiałam odpuścić całkowicie sobie sport i "stanie przy garach". Jadłam zazwyczaj coś na szybko albo zamawiałam na mieście. Poza tym miałam kilkudniowy urlop, który był mi bardzo potrzebny, by zwolnić trochę tempo życia i "naładować akumulatory". Na moim profilu fb i instagramie możecie zerknąć na zdjęcia z wyjazdu ;-)

 Co dziś przygotowałam dobrego dla Was? Moją wariacje kulinarną dotyczącą MASŁA ORZECHOWEGO  ;-) Uprzedzam, że przepis wykonuję się w mgnieniu oka, a smak uzależnia!

Andrzejkowe paszteciki z ciasta francuskiego z kiełbaskami

Końcówka listopada depcze nam po piętach, więc szykują się wystrzałowe IMPREZY ANDRZEJKOWE! Przepowiadanie wróżb, lanie wosku, układanie butów, przebieranie i strojenie się, a do tego stół pełen smakołyków - to wszystko w ostatni weekend tego miesiąca! Każdy będzie miał pełne ręce roboty bo trzeba będzie posprzątać i udekorować dom przez przyjściem gości, a także znależć chwilę by się przebrać, więc już niewiele czasu pozostanie na wymyślne gotowanie.

Aby ułatwić Wam sprawę wymyśliłam szybki pomysł na smakołyki zarówno dla roślinożerców jak i mięsożerców. Bo kto się oprze CHRUPIĄCYM PASZTECIKOM FRANCUSKIM Z KIEŁBASKAMI?! To super, że są WEGE - są pyszne, zdrowe i wyprodukowane bez konieczności zabijania zwierząt, więc nasuwają się same pozytywy! Może dzięki temu przepisowi uda się komuś udowodnić, że weganie jedzą smacznie, pożywnie i kolorowo?!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...