Spaghetti bolognese z groszkiem (wegańskie, z tofu)

Po 2 intensywnych  tygodniach w pracy i wyjętym z życia czasie wolnym udało mi się wreszcie napisać nowy post z jakżeby inaczej ekspresowym przepisem na obiado-kolację. Myślę, że to danie jest znane wszystkim ;-))) Jednak czy każdy z Was własnoręcznie robił HIPER SZYBKI i ULTRA SMACZNY BOLOŃSKI SOS Z GROSZKIEM I TOFU?!?! Potrzebnych jest zaledwie kilka składników, chwila wolnego czasu i odrobina chęci...ale myślę, że to ostatnie się zawsze znajdzie, bo kto odmówi pysznemu bolkowi z makaronem ;-P
Składniki (2 porcje):
  • 1 opakowanie tofu
  • 500ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 200g mrożonego groszku lub z puszki
  • 1 biała cebula
  • 1 szklanka wody
  • oliwa/olej
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, oregano, bazylia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie lub oleju. Tofu rozgnieść widelcem i wrzucić na patelnię z cebulą. Podsmażać kilka minut, po czym dodać passatę pomidorową, szklankę wody i groszek mrożony (jeśli mamy konserwowy dodajemy go na samym końcu by się nie rozgotował). Po ok.15min gotowania na małym ogniu dodajemy przyprawy i solimy do smaku

Podajemy ze świeżymi listkami bazylii i ulubionym makaronem! Polecam Wam do spróbowania gryczany makaron SOBA.

Przepis dodany do akcji:
98normal jixjc9jfcoil4sbwky0q5vjrjjuf8gzz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...