Czekoladowe batoniki z bakaliami i orzechami (bez pieczenia i cukru, wegańskie)


BAKALIOWE BATONIKI BEZ PIECZENIA chodzą za mną od dłuższego czasu. To nic innego jak słodkie praliny, uformowane w prostokąty! Z dodatkiem roślinnego BIAŁKA  stają się bardzo pożywną przekąską, a dodatek KAKAO lub KAROBU nadaje im czekoladowego smaku!
W środku znajdziecie amarantus, płatki, pestki, orzechy i suszone owoce. Czyż nie wyglądają smacznie?!?! Musicie je koniecznie zrobić w domu :-)
 
Składniki:
  • 10 daktyli
  • pół szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych firmy Lestello
  • garść jagód goji
  • garść rodzynek
  • garść  nasion słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • odrobina wody
  • 2 łyżki kakao lub karobu 
  • 30g białka czekoladowego Vegan Blend firmy MyProtein
Wykonanie:
Nerkowce zmielić na sucho w mikserze. Daktyle z odrobiną ciepłej wody zmiksować na gładką masę. Do dużej miski wsypać suche składniki, wymieszać ze sobą, a na koniec dodać masę z daktyli. Ponownie ze sobą dokładnie wymieszać. 
Batoniki formujemy mokrymi dłońmi w prostokąty Nie ma potrzeby ich schładzania czy mrożenia. Trzymamy w lodówce max przez 4-5 dni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...