Selerytki czyli frytki z selera

Pierwszy raz jadłam FRYKI Z SELERA podczas wizyty w Mixturze w Poznaniu. Zamówiłam je jako dodatek do ich pysznych wegetariańskich hamburgerów. Smak tych cieplutkich i rozpływających się w ustach słodko-słonych frytek sprzeszedł moje najśmielsze oczekiwania!!  

Od dawna chciałam w domu odtworzyć tą zdrową wersję klasycznych frytek z ziemniaków smażonych na głebokim oleju najczęściej z olbrzymią ilością soli. Proponuję Wam zastępczy przepis,  który jest zarazem zdrowy i banalny w wykonaniu. Do przygotowania potrzebujecie korzeń SELERA, trochę OLIWKI Z OLIWEK, SÓL i SUSZONE ZIOŁA...a jakie- sprawdźcie mój przepis :-D  

Moje ulubione połączenie to SELERYTKI +SEZAM + MAJONEZ!! Przyznać się teraz - kto nie lubi takich frytek ?!?! ;-)

Rozgrzewający gulasz z warzyw korzeniowych

Pogoda nadal nas nie rozpieszcza, więc co powiecie na gorący WARZYWNY GULASZ?? Jest główną zaletą jest to, że ma na prawdę prosty skład. Nie trzeba kupować drogich importowanych warzyw, bo wszystkie produkty dostępne są przez cały rok w lokalnych sklepach i na bazarach. Wege gulasz pysznie smakuje w towarzystwie puree ziemniaczanego z pietruszką, a także z kaszą gryczaną i brązowym ryżem. Danie jest wykonane bez użycia tłuszczu, dlatego jeśli macie ochotę możecie uzupełnić deficyt olejów posypując je nasionami słonecznika czy pestkami dyni. 

Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki 'Zielenina na talerzu'  Magdaleny Cielenga-Wiaterek, którą dostałam od przyjaciółki na święta bożonarodzeniowe. Obfituje w ciekawe i smaczne propozycje na przeróżne wegetariańskie potrawy, wypieki i desery. Im więcej takich pozycji książkowych w mojej kuchni, tym więcej chce mi się eksperymentować i próbować... Wy też tak macie?!

Kosmetyczni Ulubieńcy - Naturalny Dezodorant w kremie

Nigdy nie używałam dezodorantu w kremie. Nadarzyła się okazja przetestowania takiego, gdy na facebook'u wygrałam konkurs organizowany przez BIOANA. Wybrałam dezodorant o zapachu zielonej herbaty i cytrusów. Gdy przesyłka dotarła do mnie i pierwszy raz powąchałam zawartość tego malutkiego słoiczka byłam nim zachwycona
Moje oczekiwania względem jego działania były niewielkie, bo przecież jak NATURALNY i WEGAŃSKI dezodorant może być skuteczny tak  jak inne dezodoranty dostępne na sklepowych półkach?! Okazało się, że bardzo się myliłam... 

Podwójnie Czekoladowa Żytnianka (ze zdrowym czekoladowym musem)

Dobre śniadanie na dobry poranek to PODSTAWA KAŻDEGO DNIA!! Nie zależnie czy jesteś na diecie czy nie, uczysz się czy pracujesz, jesteś kobietą czy mężczyzną, śniadanie powinno się jeść Zawsze!!

Co najlepiej poprawia humor od rana?? Oczywiście słodka czekoladowa ŻYTNIANKA :-D A w moim wydaniu to PODWÓJNIE CZEKOLADOWA ROZKOSZ, bo zarówno płatki żytnie są czekoladowe, jak i mus!!

Kosmetyczni ulubieńcy - Naturalny Peeling i Maseczka Kawowa

Kobiety uwielbiają NATURALNE i DOMOWE sposoby na pielęgnację ciała. Mój pomysł na peeling oraz maseczkę wpadł mi do głowy, gdy zauważyłam  jak dużo w moim biurze wylewa się fusów po zaparzeniu kawy. A przecież od dawna wiadomo, że właściwości kosmetyczne KAWY są ogromne!
Dlaczego nie wykorzystać tych drogocennych zmielonych ziarenek do poprawy stanu naszej skóry?! Dodam, że zapach jest przyjemny, a wykonanie peelingu i maseczki praktycznie DARMOWE! Wystarczy przelać kawowe fusy do szklanego słoiczka i jesteśmy gotowi na aromatyczny rytuał kawowy ;-) 

Ekspresowy makaron z pieczarkowym sosem

Jestem już po niedzielnym treningu, kolejne 16km biegu za mną ;-) Pogoda idealna, lekko powyżej zera, trzaskający śnieg i lód pod nogami, świeże i czyste powietrze...BAJKA! Uczucie dobrze wykonanego treningu i endorfiny, które towarzyszą przez resztę dnia...to właśnie daje mi motywację do kolejnego wyjścia! 

Po treningu dobrze jest odżywić i zarazem nawodnić organizm szklanką wody z cytryną oraz pożywnym, ciepłym daniem. Jeśli chcecie coś przyrządzić w krótkim czasie to polecam ten szybki przepis! Podczas gotowania makaronu zrobicie sos grzybowy i na pewno starczy Wam również kilka minut na przygotowanie prostej kolorowej sałaty. Wystarczy ją polać octem balsamicznym, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. 

Makaron razowy z pieczarkowym sosem oraz sałatą to zdrowy obiad, który przygotujecie w 30min...więc do dzieła!

Piernik dyniowo-kasztanowy z białą czekoladą

Uwielbiam KORZENNY ZAPACH PIERNIKA rozchodzący się po domu w okresie świąt. Pewnie i Wy również ;-) Nie mogłam zapomnieć o przepisie, który podesłała mi przed świętami moja ciocia. Jako, że nie jestem mistrzynią wypieków, szczególnie przemówiła do mnie nazwa "łatwe ciasto z dyni". JA NIE DAŁABYM SOBIE RADY? Ha! Pewnie, że dam radę i w dodatku podrasuje przepis na zdrowsze wydanie!

Ciasto dyniowe jest bardzo podobne w smaku co marchewkowe, więc nie martwcie się, że wyczujecie smak dyni. Dzięki niej będzie bardziej wilgotne, a dodając mąkę kasztanową i białą czekoladę stanie się słodkie, prawdziwie rozpływające się w ustach. Gwarantuję, że będziecie chcieli zjeść kolejny kawałek...

Zupa z Gumi-Jagód

Dziś podzielę się z Wami tajnym przepisem mojej MAMY! Odkąd byłam mała na wigilię zupa z ciemnych owoców zawsze gościła na naszym stole. Moja mama gotowała ją bo wszystkie dzieci przepadały za słodkimi zupami, podczas gdy dorośli raczyli się grzybową lub barszczem (o rybnej nie wspomnę ;-P). Po tylu latach nadal ją UWIELBIAM i co roku musi się znaleźć w świątecznym menu!

Jest banalnie prosta a podana z fantazyjnym makaronem zachęci do skosztowania każdego NIEJADKA!

Grzybowe pierogi prosto z pieca z sosem tatarskim


Jeśli szykujemy listę wigilijnych potraw, to zawsze na niej znajdą się PIEROGI, zazwyczaj gotowane z białej mąki i grzybami. Mają dość dużo kalorii a są mało odżywcze, ale kto powiedział, że nie można zrobić ich zdrowszej wersji! Jak? Na przykład dodając MĄKĘ RAZOWĄ i KASZĘ GRYCZANĄ, które nasycą nas na dłużej, przez co jest szansa, że nałożymy sobie mniej jedzenia na talerz i tym roku nie przytyjemy podczas świątecznego obżarstwa ;-)

Święta to czas gdy możemy wykorzystać swoje jesienne zbiory darów lasu. W tym roku Wielkopolska przeżywała suszę, dlatego grzybów było niewiele. Na całe szczęście mam nadal spory zapas suszonych podgrzybków z roku poprzedniego i w połączeniu z pieczarkami oraz gryką stworzą bardzo aromatyczny i świąteczny farsz.

Całość zwieńczy kremowy SOS TATARSKI z kaszy jaglanej!

Pęczo-Mak czyli świąteczna kutia z pęczakiem


Cały rok z niecierpliwością czekam na Boże Narodzenie i moje ulubione danie - MAKIEŁKI. Tak właśnie w Wielkopolsce mówimy na mak z bakaliami oraz do wyboru: z chlebem, bułką bądź makaronem. Ja zdecydowanie obstawiam razową pastę, bo pieczywo szybko mięknie tworząc lepką breję ;-P Zdecydowanie nie przepadam za taką konsystencją! 

Chętnie modyfikuję przepisy, a wszystko po to by odkryć nowe smaki i ciekawe połączenia. Podczas tych świąt zamiast makiełek postawiłam na KUTIĘ. W sklepach (nie wiem czemu!) ziarna pszenicy trudno dostać, a jak już są, to często za śmiesznie wysoką cenę, dlatego wykorzystałam dostępny wszędzie, tani i bardzo zdrowy PĘCZAK. 

PĘCZAK czyli KASZA JĘCZMIENNA jest bardzo niedoceniana w kuchni, a szkoda bo jest bardzo odżywcza i bogata w witaminy, makro- i mikroskładniki. Wprowadzając ją do diety obniżamy poziom cholesterolu i tym samym regulujemy ciśnienie krwi. Pęczak wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby, trzustki i śledziony. Posiada również działanie grzybobójcze, wirusobójcze, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. 

Czarny mak wraz z jęczmienną kaszą, słodkimi kasztanami, gorzkimi orzechami włoskimi i kwaśną żurawiną, a to wszystko polane naturalnym jogurtem sojowym, ryżowym, kokosowym...co kto lubi ;-) Taka potrawa jest bez wątpienia ekstrawagancka i warta Waszej uwagi!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...