Indyjskie pszenne bułeczki z otrębami (bez drożdży i zakwasu, na sodzie, z kuminem i kolendrą)


Jestem dumna z siebie, bo w końcu przełamałam swój strach i upiekłam moje pierwsze w życiu RAZOWE BUŁECZKI. Jak na pierwszy taki wypiek wyszły mi SUPER!!! W przepisie wymieszałam mąkę pszenną z pełnego przemiału na pół z otrębami pszennymi. Smak INDYJSKICH BUŁEK został podkreślony przyprawami - KUMINEM i KOLENDRĄ oraz  PSZENNYM SŁODEM firmy EKO-MARKET.
Do moich INDYJSKICH BUŁECZEK dodałam odrobinę SŁODU LITEWSKIEGO PSZENNEGO, który nadał lekko słodkawy aromat. Wykorzystuje się go również w celu  wzmocnienia siły mąki i przeciwdziałania jej opadaniu. Ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej świeże. Dodając SŁÓD uzyskujemy również ładnie zarumienioną i chrupiącą skórkę. 

Bułeczki idealnie nadają się do burgerów i świetnie smakują z warzywnymi pastami. Można je również podawać razem z sałatami i sałatkami. Lista składników mojego wypieku jest na prawdę krótka. Wyrobienie ciasta zajmuje kilka minut a bułeczki pieką się zaledwie 20-25min. Sami widzicie, że wszystko przemawia za tym, że MUSICIE SAMI UPIEC JE W DOMU! Powodzenia ;-)

Marokańskie ciasteczka kokosowo-migdałowe z cynamonem (wegańskie, owsiane, bez cukru i glutenu)


W moim dzisiejszym przepisie najbardziej zaintrygowało mnie egzotyczne połączenie orzechów - MIGDAŁÓW i PŁATKÓW KOKOSOWYCH z aromatyczną przyprawą - CYNAMONEM. Pomysł jest zaczerpnięty z marokańskich wypieków, w których składniki te dość powszechnie są ze sobą zestawiane. Wierzch ciastek udekorowałam ORZECHAMI ZIEMNYMI, choć MIGDAŁY również będą świetnie tutaj pasowały. 
Główną bazą tych ciasteczek zmielone bezglutenowe płatki owsiane, ale jeśli dysponujecie innymi np. wielozbożowymi czy żytnimi, użyjcie je śmiało, bo będą również się doskonale nadawały! Cchyba, że wolicie moją bezglutenową wersję :-)
Moje MAROKAŃSKIE CIASTECZKA z KOKOSEM i MIGDAŁAMIwspaniałym dodatkiem do niedzielnej kawy, jak również zdrowym śniadaniem do szkoły czy przekąską w pracy. Dzięki małej ilości składników i prostemu wykonaniu, zrobicie je w mgnieniu oka i będziecie mogli się nimi rozkoszować do woli... a raczej do ostatniego okruszka ;-P

Makaronowa zapiekanka z kebabem i warzywami (wegańska)

Co zrobić jak prześladuje mnie MAKARON?! I to makaron w formie ZAPIEKANKI!! Już od tak dawna miałam ochotę na warzywnego zapieksa z makaronu, ale zawsze kojarzy mi się z mnóstwem roboty... obieraniem i krojeniem warzyw, przygotowywaniem sosu, gotowaniem makaronu, starciem sera... Tyle czynności by przygotować jedno danie?!?! Ale w końcu ochota i kaprys wygrały z moim lenistwem :-D Dzięki mojej mobilizacji (i chęci na ciepłą makaronową potrawę z pieca) wyszło coś niesamowicie pysznego!!
 
Moja przyjaciółka, która załapała się na solidną porcję mojej zapiekanki, była zachwycona jej smakiem! Ale najlepiej sami sprawdźcie mój przepis...nie będziecie żałować czasu straconego na jej przygotowanie :-)))

Warzywne Brownie z karmelizowanymi orzechami (wegańskie, bez fasoli, mąki, glutenu i cukru)



Choć WALENTYNKI i DZIEŃ SINGLA już za nami nie oznacza to, że o bliskich nam osobach i o nas samych zapominamy na kolejny rok! Moim zdaniem powinniśmy rozpieszczać i zaskakiwać drugą połówkę każdego zwykłego codziennego dnia. W ten sposób pokazujemy jak bardzo zależy nam na nim/na niej ;-) Jeśli jesteśmy osobami samotnymi, wciąż poszukującymi partnera, powinniśmy również zadbać o siebie ;-) Pokochać siebie takimi jakimi jesteśmy, łącznie z naszymi wadami i mankamentami. Nikt przecież nie jest doskonały, ale pracując nad sobą i troszcząc się o swoje zdrowie obdarzamy siebie ogromnym szacunkiem i miłością. 

Mój przepis na BROWNIE Z ORZECHAMI W KARMELU dowodzi tego, jak bardzo można troszczyć się o swój organizm, a także stan umysłu. Nikt z nas przecież nie odmówi sobie od czasu do czasu kawałka czekoladowego ciasta! A jak dodam, że jest ono bezglutenowe, bezmączne, bezcukrowe i z dodatkiem warzyw? OSZALAŁA, pewnie pomyślicie!?  

Ten przepis jest jednym z moim najbardziej udanych słodkich wypieków :-D Jest po prostu idealny! Mogłabym jeść to ciasto codziennie bez wyrzutów sumienia, bo wiem, że nie są to puste kalorie! Kawałek mojego czekoladowego ciasta jest pełen odżywczych składników dostarczających niezapomnianych smakowych doznań! 

Chia galaretka z kiwi na mleku kokosowym


CHIA in. SZAŁWIA HISZPAŃSKA to świetny produkt nadający się do przygotowywania kisieli, galaretek i puddingów. Zawartością substancji odżywczych dorównują SIEMIENIU LNIANEMU. Jednak szałwia hiszpańska ma jedną przeważającą zaletę - neutralny smak, który nabiera w zależności od użytych przez nas dodatków - owoców, soków, napojów roślinnych, mleka...

Dla BEZGLUTENOWCÓW to produkt niemal obowiązkowy! Dzieci też ze smakiem spałaszują kolorowy deser z chia.W mojej kuchni nigdy nie brakuje tych zdrowych ciemnych malutkich ziarenek i Wam również je polecam do wypróbowania! Gotujcie, eksperymentujcie, dodawajcie różne składniki i odkrywajcie nowe smaki ;-)

Irlandzkie risotto z dynią i groszkiem (z wegańskim serem)


Nazwa IRLANDZKIE RISOTTO wzięła się od kolorów składników, które użyłam do tego przepisu ;-) Flaga Irlandii ma kolor zielono-biało-pomarańczowy, tak samo jak groszek cukrowy, ryż i dynia piżmowa! O tej porze roku dynię znajdziecie na targu czy w biedronce a zamiast groszku konserwowego polecam sięgnąć po mrożony.  

Pod koniec gotowania dodaję wegański ser do pizzy Violife, który pod wpływem wysokiej temperatury rozpuści się nadając ciekawego aromatu daniu. Dobrze też połączy wszystkie elementy w jedną pyszną całość. 

Dziś użyłam wegańskiego sera do pizzy Violife, ale jeśli macie jakiś inny ulubiony ser, który będzie pasował, to śmiało sięgajcie po niego!

Sałatka szpinakowa z soczewicą w sosie beszamelowym

Dziś TŁUSTY CZWARTEK, ale dla mnie jest to dzień jak co dzień. Nie mam zamiaru jeść pączków czy innych słodkich tłustych buł. Oczywiście chętnie wpałaszowałabym coś niezdrowego, ale ze względu na dietę oczyszczającą muszę wytrzymać ten i kolejne dni ;-)

Po słodkim obżarstwie pewnie zachce się Wam jakiś 'konkret', dlatego dziś kuszę SAŁATKĄ SZPINAKOWO-SOCZEWICOWĄ W SOSIE BESZAMELOWYM. Jest wspaniała na ciepło wraz z kaszą gryczaną i warzywnym burgerem!

Popcorn z ciecierzycy czyli chrupiąca prażona ciecierzyca

Pomysł nie nowy i nie zaskakujący, a jednak mało osób zetknęło się z prażoną ciecierzycą. Musicie nadrobić tę zaległość!! CIECIERZYCOWY POPCORN jest chrupiący i co najważniejsze bardzo sycący. Z dodatkiem ziół i przyprawy curry staje się bardzo orientalną przekąską. Możecie ją zabrać ze sobą do kina, na imprezę lub przegryzać w domu oglądając film...

Jagodowo-truskawkowe muffinki orkiszowe (bez cukru i pszenicy)

Ostatnio dowiedziałam się, że niestety muszę przez co najmniej kilka miesięcy pożegnać się z CUKREM, SŁODAMI i SŁODKIMI OWOCAMI oraz WARZYWAMI SKROBIOWYMI. Ze względu na kiepski stan zdrowia odpada również PSZENICA i DROŻDŻE. 

Na początku byłam załamana koniecznością zmiany diety...co ja będę jadła będąc weganką?? Przymus zmiany sposobu odżywiania dał mi prawdziwego kopa do tego by zacząć więcej gotować i piec w domu. Teraz mam wielką nadzieję, że tym samym odzwyczaję się od niezdrowych i szkodliwych słodyczy sklepowych oraz przejdę prawdziwy detoks organizmu ;-) Niech to wyjdzie mi na zdrowie!!

Szybkie i niezawodne babeczki z owocami jagodowymi na mące orkiszowej oraz cukrze brzozowym polecają się jako pyszna propozycja na TŁUSTY CZWARTEK!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...