DAL TADKA czyli żółta soczewica w indyjskim sosie


Aromatyczne danie w ostrym orientalnym sosie przypasuje każdemu kto kocha HINDUSKIE SMAKI. Moim nowym odkryciem jest ŻÓŁTA SOCZEWICA, która okazała się strzałem w 10! Wspaniale rozgotowuje się nadając gęstą konsystencję, która jest największą zaletą indyjskiej potrawie - DAL TADKA.
SOCZEWICA to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także chroni przed nowotworami. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, więc polecana jest cukrzykom. Bogata w witaminy z gr.B, żelazo (ANEMIA), fosfor, magnez, cynk i kwas foliowy (KOBIETY W CIĄŻY). 
Regularnie spożywana SOCZEWICA poprawia cerę i pracę układu pokarmowego, dzięki czemu przyspiesza metabolizm. W przeciwieństwie do FASOLI jest lekko strawna, więc możemy ją jeść bez zahamowań i obawy przed  problemami żołądkowymi :-)

Prosty deser truskawkowo-czereśniowy z tofu i kokosem


Ostatnio szaleję na punkcie <3 DOMOWEGO TOFU <3 a jak dobrze wiecie jestem obecnie na diecie redukcyjnej i dostałam zalecenia od swojego trenera, by włączyć do swojej diety większą ilość BIAŁKA. Zajadam się więc warzywami strączkowymi oraz pysznym tofu. Smak tego domowego, który kupuje u znajomego z Yerba Mate Poznań jest NIEPOWTARZALNY! Od pierwszego gryza zakochałam się w tym produkcie sojowym i nie mam zamiaru kupować już innego ze sklepu. Ten kto nie próbował a mieszka w Poznaniu lub okolicach, bądź jest przejazdem zachęcam do zakupu - nie będzie żałować! Dodam, że tofu jest robione z ziaren soi niemodyfikowanej :-)

LATO już się rozpoczęło i na targu stoły uginają się od owoców, więc sięgnęłam tym razem po słodkie CZEREŚNIE oraz TRUSKAWKI. Wymieszałam to razem z mleczkiem kokosowym i wyszło coś PRZEPYSZNIE OBŁĘDNEGO!!! 

Szkoda, że już nic nie zostało, bo chętnie jeszcze bym zjadła :-P

Młoda kapusta z grochem, marchewką i koperkiem



Polska kuchnia może się pochwalić kilkoma wspaniałymi roślinnymi potrawami! Dziś na blogu pojawia się dobrze Wam znana KAPUSTA Z GROCHEM! Zazwyczaj jest ona podawana na wigilijnym stole, lecz ja w jeden z czerwcowych dni miałam ochotę na SEZONOWĄ WERSJĘ TEJ SURÓWKI. 

Czy jedliście kiedykolwiek MŁODĄ KAPUSTĘ Z GROCHEM, MARCHEWKĄ I KOPERKIEM?!?!?! Jeśli nie mieliście jeszcze takiej sposobności, polecam ten przepis!!! Wiecie przecież doskonale, że czegoś niedobrego bym Wam nie zaproponowała :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...