Chałwowo-waniliowa jaglanka z brzoskwinią


Środek zimy a ja dorwałam niedawno  w markecie soczyste i słodkie BRZOSKWINIE. Musiałam od razu spróbować i do czegoś je dodać. W ten sposób powstała miska wypełniona po brzegi sezamowym i waniliowym smakiem a jej dopełnieniem jest aromat świeżej brzoskwini.

To jedno z moich ulubionych porannych rozgrzewających dań ostatnich dni <3 Rozkoszuje się nim popijając zbożową kawę na mleku owsianym.  Prawdziwe pyszności!

Dla wielbicieli słodkich śniadań a przede wszystkim CHAŁWY jest to pozycja obowiązkowa do wypróbowania!



Składniki:
  • 80g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1/2 szklanka wody 
  • 2 łyżki erytrytolu lub innego słodu/cukru do smaku 
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 20g waniliowego/naturalnego białka roślinnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
  • brzoskwinia
  • ozdoba: sezam, nasiona chia, syrop buraczany
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wlać mleko i wodę. Dodać słodzik/cukier, białko roślinne i wanilię. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień na minimum i gotować do momentu, aż kasza jaglana będzie miękka i wchłonie cały płyn (ok.10min). Odstawić do przestudzenia na 5min po czym dodać 2 łyżki pasy sezamowej i wymieszać. 

Jaglankę przełożyć do miseczki i na wierzchu ułożyć brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Udekorować sezamem nasionami chia. Możemy polać tae tahiną i syropem buraczanym.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...