Rozgrzewający i uodparniający prosty rosół wegański


Zima nie odpuszcza, ręce  i stopy nam marzną, a wszyscy dookoła nas chodzą przeziębieni. Jakaś rada jak temu zapobiec? Bo lepiej zapobiegać niż leczyć, prawda?! Mój sposób to ROZGRZEWAJĄCY WARZYWNY ROSÓŁ <3 Z dodatkiem oleju kokosowego, który ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, suszonych aromatycznych grzybów i ciemnego sosu sojowego. Nie dosyć, że jest prosty w wykonaniu to bardzo smaczny!
A jak już nam się rosół znudzi to zawsze możemy dodać passatę pomidorową i zrobić POMIDORÓWKĘ, a jak zupa pomidorowa nam się znudzi to dodajemy paprykę wędzoną i mamy 3cią propozycję podania! 

Składniki:
  • 500g włoszczyzny
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 cebule białe
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego 
  • ok.2-2,5 L wody
  • 3 plastry świeżego imbiru
  • przyprawy: ziele angielskie, ziarna jałowca, liście laurowe, 1 łyżka lubczyku, pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz czarny i ciemny sos sojowy do smaku
Wykonanie:
Warzywa przyszykować - umyć, obrać i pokroić w duże kawałki. Wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Dodać 1 dużą łyżkę oleju kokosowego, grzyby suszone, plastry imbiru i przyprawy - liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, lubczyk oraz pierz ziołowy. Zagotować po czym zmniejszyć ogień na minimum. Rosół powinien się gotować 2-3 godziny. Im dłużej tym wydobędziemy z warzyw lepszy aromat.

Na koniec doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem czarnym. Po ugotowaniu jeśli chcecie możecie wyłożyć warzywa. Rosół udekorować posiekaną natką pietruszki i podać z makaronem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...